'Juffertjes vallen buiten de boot voor teelt ijsbergsla'

Nieuwe rassen voor de teelt van ijsbergsla moeten oogstzekerheid geven, beschikken over de juiste resistenties en bovenal stressbestendig zijn.

%27Juffertjes+vallen+buiten+de+boot+voor+teelt+ijsbergsla%27
© Haijo Dodde

'Ook als de omstandigheden niet optimaal zijn, dan is het van belang dat telers kunnen rekenen op een behoorlijke oogst', zegt Olaf Zonneveld van Syngenta. Hij verwijst naar het extreme groeiseizoen van dit jaar.

'Nederlandse ijsbergslatelers kunnen bijna allemaal beregenen, maar in Duitsland is dat niet het geval. Zij hebben sterke rassen nodig voor de oogstzekerheid. Het is de reden dat bij ons in de selectie de juffertjes snel afvallen.'

Ras voor elk teeltsysteem

Zonneveld is hoofdveredelaar bladgewassen bij Syngenta. Tijdens de open dagen van de zaadfirma in Wervershoof gaf hij een toelichting op het assortiment rassen voor de teelt van ijsbergsla. 'Voor elk teeltsysteem waar ook ter wereld kunnen wij rassen leveren.'

IJsbergsla met losse bladen.
IJsbergsla met losse bladen. © Haijo Dodde

Voor telers in Noordwest-Europa heeft Syngenta onder meer de rassen Ice Circle, Ice Wave en Ice Party beschikbaar. Het zijn volgens Sonneveld allemaal rassen met grove kroppen die bovendien sterk zijn op schot en inwendig rand. Veelal zijn het rassen die zowel gezaaid worden voor de vroege teelt in het voorjaar en de herfstteelt als specifieke zomerrassen.

Makkelijk uit elkaar vallen

Het nieuwe nummer LS17503 is voorzien van de meest actuele meeldauwresistenties en van een resistentie tegen luizen. In de kroppen van dit ras zit enige ruimte tussen de bladen. 'Dit is voor snijderijen een belangrijke eigenschap. Kroppen die wat losser zijn opgebouwd, vallen gemakkelijker uit elkaar', verklaart Zonneveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer