Groningse+boer+eist+Google%2Dmiljoenen+op
Nieuws
© DIRK HOL

Groningse boer eist Google-miljoenen op

Een boer uit Groningen eist 3,8 miljoen euro van havenbedrijf Groningen Seaports. De man verkocht zijn bedrijf voor een lage prijs, terwijl kort daarna de grond voor een veelvoud werd doorverkocht voor de bouw van een datacentrum van Google.

Het FD schrijft vrijdag over de rechtszaak die donderdag diende voor de rechtbank in Groningen. Boer Nico Wiertsema had in 2011 onder druk van een dreigende onteigeningsprocedure een voorlopige verkoopdeal gesloten met het havenbedrijf. Daarin was een koopsom van 8 miljoen euro vastgelegd voor zijn boerderij en 75 hectare in Spijk.

Op dat moment was de interesse van Google in de kavel nog niet bekend. De grond was bedoeld voor de uitbreidingsplannen van het havenbedrijf. Het havenbestuur moest nog instemmen met de deal, maar dat was een formaliteit werd Wiertsema voorgehouden.

Afgeblazen

De overeenkomst werd echter onverwachts afgeblazen. Er zou geen interesse meer zijn in de grond door veranderende marktomstandigheden. Dit stelde Wiertsema voor een groot probleem aangezien hij al een andere boerderij had gekocht.

Gedwongen door de omstandigheden verkocht de boer zijn land voor 6 euro per vierkante meter, de prijs voor koude landbouwgrond. De koper sluist de grond echter onmiddellijk door naar het havenbedrijf voor 18 euro per vierkante meter, die verkoopt het door aan Google voor 48 euro.

Bizar

De advocaat van Wiertsema omschreef de gang van zaken donderdag als 'bizar'. Hij betoogt dat de onderhandelingen met Google al vanaf 2010 liepen en nooit zijn gestaakt. De rechtbankvoorzitter omschreef de situatie als 'een opmerkelijke gang van zaken'. Partijen krijgen vier weken om alsnog tot een schikking te komen, zo niet dan doet de rechtbank een uitspraak.

Rond de grondverkoop aan Google speelt nog een rechtszaak. Voor de rechtbank in Zwolle begint maandag het strafproces tegen vastgoedondernemer Rudy Stroink van het bedrijf TCN. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem voor omkoping de onderhandelaar van Google die grond moest aankopen voor de bouw van datacentra.

Foto: illustratie uit archief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer