Tuinbouw+wil+behoud+handelsregels
Nieuws
© kromkommer

Tuinbouw wil behoud handelsregels

De tuinbouw wil de EU-handelsnormen groente en fruit behouden.

Deze normen bestaan niet zonder reden en garanderen markttransparantie, voedselkwaliteit en een eerlijke prijs, stellen GroentenFruit Huis, LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

De vier organisaties hebben minister Carola Schouten van LNV een brief gestuurd nadat deze week een motie over 'het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen' werd aangenomen. Deze was ingediend door Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) omdat de normen zouden leiden tot voedselverspilling.

Cosmetische aspecten

'Aanvankelijk werd in de Landbouwcommissie nog gesproken over mogelijke afschaffing van EU-handelsnormen voor elf soorten groenten en fruit. In de motie die uiteindelijk is aangenomen door de Kamer, worden de pijlen specifiek gericht op het schrappen van de cosmetische aspecten binnen de handelsnormen', meldt GroentenFruit Huis.

'Met de brief willen de tuinbouworganisaties duidelijk maken dat er kritisch naar de normen moet worden gekeken in het kader van duurzaamheid, maar dat ze ook een doel dienen en zeker niet leiden tot voedselverspilling', zegt Wim Rodenburg, beleidsmedewerker bij GroentenFruit Huis.

Kromme komkommers

'Partijen in de samenleving denken dat bijvoorbeeld kromme komkommers en paprika's met een oor worden weggegooid, maar dat is niet waar.' Zulke producten krijgen een andere afzetbestemming en vinden onder andere hun weg naar de consument via de handel, markt of snijderijen', stelt Rodenburg.

Volgens hem blijkt uit cijfers van het Kwaliteitscontrolebureau dat de handelsnormen geen voedselverspilling tot gevolg hebben. Tijdens 800.0000 controles in 2017 werd slechts 0,03 procent van de partijen afgekeurd om cosmetische aspecten. De vier belangenorganisaties zeggen verder dat de normen garanderen dat kwaliteitsindeling van groenten en fruit mogelijk is. 'Op die manier kunnen producenten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm waar retailers doorgaans naar vragen. Zo wordt voedselverspilling juist effectief tegengegaan.'

Europese Rekenkamer

Rodenburg wijst op het onderzoek van de Europese Rekenkamer van 2016, waaruit blijkt dat de teelt en de tussenhandel maar voor een klein deel verantwoordelijk zijn voor de voedselverspilling.

Tot de elf producten waarover in de motie wordt gerept, behoren bijvoorbeeld tomaat, paprika, sla, appel, peer en aardbei. De elf vertegenwoordigen gezamenlijk driekwart van de waarde van de groente- en fruithandel.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer