Europees onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie gaat onderzoeken hoe de positie van boeren in de waardeketen kan worden verbeterd. Dat heeft Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) dinsdag aangekondigd in het Europees Parlement.

Europees+onderzoek+naar+oneerlijke+handelspraktijken
© Europese Commissie

'Het is niet eerlijk dat grote spelers eenzijdig veranderingen in contracten kunnen opleggen op producten', aldus Hogan tijdens een vergadering in de landbouwcommissie van het parlement.

De Ierse Landbouwcommissaris kondigde aan dat de Commissie gaat werken aan een effectbeoordeling die in kaart brengt wat gedaan kan worden tegen oneerlijke handelspraktijken. Hogan zei dat de Commissie 'alle levensvatbare opties om de status quo te verbeteren' zullen worden overwogen.

Marktfalen

Hogan beloofde dat de resultaten in de eerste zes maanden van 2018 gepresenteerd zullen worden en dat stakeholders betrokken zullen worden. Hij verwees naar een oproep van premier Mark Rutte en zijn collega-regeringleiders afgelopen december tijdens een top in Brussel om te strijden tegen oneerlijke handelspraktijken. Ook noemde Hogan de taskforce waar oud-minister Cees Veerman leiding aan geeft, die oneerlijke praktijken beschouwt als 'marktfalen'.

De positie van boeren in de waardeketen staat al langer op de politieke agenda in Brussel. In zijn jaarlijkse Staat van de EU-toespraak zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker afgelopen september daarover: 'Onze boeren zullen altijd op de Commissie kunnen rekenen, vooral in moeilijke tijden zoals nu.

Invoerverbod

Vorig jaar werd de zuivelsector getroffen door een door Rusland opgelegd invoerverbod. Daarom heeft de Commissie 1 miljard euro aan steun vrijgemaakt om de melkveehouders te helpen hun problemen te boven te komen. 'Want ik accepteer niet dat melk goedkoper is dan water', aldus Juncker destijds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer