LTO positief over voorstel oneerlijke handelspraktijken

LTO Nederland is positief over het voorstel dat landbouwcommissaris Phil Hogan van de Europese Unie (EU) donderdag naar buiten bracht over het voorkomen van oneerlijke handelspraktijken.

LTO+positief+over+voorstel+oneerlijke+handelspraktijken
© Dirk Hol

De voorstellen van Hogan passen in de visie van LTO Nederland. EU-commissaris Hogan wil onder meer late betalingen aan kleine en middelgrote leveranciers bestrijden. Er bestaat sinds 2013 al een EU-richtlijn op dit terrein. Deze heeft in de praktijk geen verandering teweeggebracht.

'Voorstellen die oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen tegengaan, de kleinere leveranciers beschermt, en daarmee, indirect, ook boeren en tuinders en hun gezinsbedrijven, kan rekenen op onze steun', aldus LTO voorzitter Marc Calon.

Beperkte reikwijdte

Het voorstel van Hogan heeft een beperkte reikwijdte en moet in Brussel nog door de besluitvormingsprocessen heen, meent Calon. 'Dat duurt meestal even, we gaan daarom vooralsnog verder met de lopende samenwerking met FNLI en CBL voor de aanpak van oneerlijke handelspraktijken door middel van geschillenbeslechting. Mogelijk sluit dit initiatief straks goed op de EU-regelgeving.'

De LTO-voorzitter vraagt zich wel af of de voorstellen het gewenste effect gaan hebben. 'We vragen ons af hoe de nieuwe wetgeving dat wel zou doen. Naleving kan je met een wet niet afdwingen; het moet bij ondernemers vandaan komen', aldus Calon.

Voedselketen

Hogan zei donderdag bij de presentatie van zijn voorstellen dat een efficiënte voedselketen een eerlijke keten moet zijn. 'Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Deze voorstellen gaan over eerlijkheid en geven een stem aan diegene die zichzelf het slachtoffer vinden van een zwakke onderhandelingspositie.'

Lees ook: Hogan wil boer beschermen tegen supermarkt

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer