75+aanklachten+in+I%26amp%3BR%2Daffaire
Nieuws
© Twan Wiermans

75 aanklachten in I&R-affaire

In het onderzoek naar de I&R-affaire zijn er tot nu toe 75 processen-verbaal opgemaakt tegen boeren die worden verdacht van gesjoemel met de registratie van melkkoeien.

Dat blijkt uit een laatste tussenstand in het I&R-onderzoek dat minister Schouten (LNV) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het kader van het I&R-onderzoek werden begin dit jaar meer dan tweeduizend boerenbedrijven geblokkeerd.

Van zeker 337 bedrijven blijkt dat nu onterecht te zijn gebeurd. Deze melkveehouders kunnen een vergoeding krijgen als zij aantoonbaar schade hebben geleden door de blokkade, aldus Schouten in de Kamerbrief.

Verder moeten 1.439 boeren een naheffing van in totaal 2,7 miljoen euro betalen. Hiervan krijgen 43 bedrijven een heffing van meer dan 10.000 euro. 555 andere bedrijven zullen volgens een inschatting van het ministerie in totaal een heffing van 540.000 euro krijgen opgelegd. Van 300 bedrijven is de heffing nog niet berekend. Volgens de Kamerbief is het onderzoek nagenoeg afgerond.

Ik vind ik het geruststellend om te zien dat de hogere percentages meerlingen zich in 2018 niet meer voordoen.

Landbouwminister Carola Schouten

Meerlingen

Minister Schouten bracht de vermeende grootschalige I&R-fraude in januari van dit jaar naar buiten. Aanleiding waren het hoge aantal meerlingen dat geboren werd in de melkveehouderij. Aangenomen werd dat boeren met hun I&R-registratie rommelden om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen.
De bewindsvouw erkende later dat de omvang van de fraude was overschat. In de Kamerbrief van woensdag constateert ze dat het percentage meerlingen dit jaar weer een normaal verloop laat zien.

‘2017 was wat dat betreft echt een uitzonderlijk jaar. Hoewel er in het onderzoek uiteindelijk breder is gekeken dan alleen naar meerlingen en we te allen tijde scherp moeten blijven op de juistheid van de registraties in I&R, vind ik het geruststellend om te zien dat de hogere percentages meerlingen zich in 2018 niet meer voordoen’, schrijft Schouten.

Blokkades

De NWVA zal het reguliere toezicht op veehouderijbedrijven blijven uitvoeren in het kader van de registraties in het I&R-systeem. Ook deze reguliere controles kunnen leiden tot blokkades zoals dit op basis van Europese regelgeving is voorgeschreven.

‘Ik realiseer mij terdege dat de omvang waarin bedrijven zijn geblokkeerd als gevolg van de geconstateerde onregelmatigheden tot veel onbegrip en boosheid binnen de melkvee- en kalverhouderij heeft geleid. Echter, het was noodzakelijk gezien de impact die het onjuist registreren van dieren kan hebben op het bewaken van diergezondheid en voedselveiligheid in Nederland. Ik hoop dat dit ook heeft gezorgd voor een beter bewustzijn bij ondernemers van het belang van een juiste registratie van hun dieren in het I&R-systeem’, besluit Schouten, die binnenkort met voorstellen komt om het I&R-systeem te verbeteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer