LTO vindt I&R-boetes buitenproportioneel

Er kan geen sprake zijn van een lik-op-stukbeleid bij onvolkomenheden in het I&R-systeem. Dat stelt LTO Nederland in een schriftelijke reactie op enkele voorgestelde wijzigingen in het I&R-systeem door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

LTO+vindt+I%26amp%3BR%2Dboetes+buitenproportioneel
© Fotografie Twan Wiermans

De veehouderij is volgens LTO gebaat bij een goed werkend meld- en registratiesysteem voor vee. LTO Nederland wil ook dat het I&R-systeem verbeterd wordt en is daarover met het ministerie in gesprek geweest om te komen tot goede voorstellen.

De voorgestelde wijzigingen waarmee LNV nu komt zijn volgens LTO niet praktisch en de boetes zijn buitenproportioneel.

Boetes

In de voorgestelde wijzigingen van het ministerie staat onder meer dat bij iedere onvolkomenheid bij de registratie van vee bij RVO.nl , veehouders direct een boete opgelegd krijgen die variëren van 500 tot 1.500 euro.

Het nieuwe voorgestelde beleid geldt voor alle veehouders. De aanmeldtermijn voor runderen is gewijzigd van 3 werkdagen naar 3 dagen. LNV heeft de voorstellen ter consultatie online bekend gemaakt tot 17 september.

Kwaad daglicht

Voorzitter van LTO Melkveehouderij Wil Meulenbroeks noemt het nieuwe beleid zwaar te verteren voor de melkveehouderij. 'De hoogte van de voorgestelde boetes staat niet in verhouding tot de overtreding en dragen niet bij aan een beter functionerend I&R-systeem.'

Volgens Meulenbroeks lijken de hoge boetes ingegeven door de I&R-affaire van begin dit jaar. 'De overheid heeft de sector in een kwaad daglicht gesteld en is heeft bij voorbaar het vertrouwen in de Kringloopwijzer zodanig verminderd dat het voorlopig niet gebruikt kan worden voor bedrijfsspecifieke verantwoording van mest- en mineralenstromen.'

Onterecht volgens Meulenbroeks die er op wijst dat nog steeds niet duidelijk is wat er aan de hand is geweest rondom het I&R-systeem. 'Het ministerie geeft daar nog steeds geen inzicht in maar vertaalt het sentiment dat tijdens de affaire is onstaan wel door naar het nieuwe beleid.'

Ver van praktijk

Ook staan een aantal voorstellen ver van de praktijk. Zo moet ook vleesvee binnen drie dagen aangemeld worden. 'Dat is soms onnmogelijk', zegt voorzitter LTO vleesveehouderij Wouter Hartendorf. 'Dieren die bijvoorbeeld in een natuurgebied lopen heb je niet iedere dag onder ogen zodat je ook niet direct ziet of er een kalf is geboren.' Voor natuurgebieden groter dan 100 hectare kan overigens een uitzondering worden aamngevraagd.

Ook het oormerken van vleesvee is gemakkelijker gezegd dan gedaan volgens Hartendorf. 'Kalveren van zoogkoeien krijg je niet zo makkelijk in handen, bovendien moet je opletten voor de moeders die hun kalf willen beschermen. Dat zijn klusjes die je met zijn tweeën moet doen. Maar in het weekend is het lastig om hulp te krijgen.'

Datzelfde geldt voor het oormerken van stieren. 'Dat moet je goed plannen om risico's uit te sluiten.'

Schapen en geiten

Nog een heikel punt is het omnummeren van schapen en geiten. Verliest een dier voor de tweede keer een oormerk dan moet een veehouder volgens de voorstellen een nieuw, zelfde oormerknummer aanvragen. Dit duurt circa 14 dagen.

Saskia Duives-Cahuzak van LTO Schapenhouderij vindt dat veel te lang duren. 'De kans dat een schaap in de wei ook het andere oormerk in de tussentijd verliest en zodoende nummerloos wordt, is te groot. We willen bij verlies de dieren direct kunnen omnummeren en niet moeten wachten op de bestelling van een nieuw individueel nummer via RVO', aldus Duives.

Storing

Enig begrip voor de praktijk ontbreekt in de nieuwe regelingen, aldus LTO. Daarbij komt ook nog eens bij het I&R-systeem zelf ook niet altijd feilloos werkt. Afgelopen week was het online aanmeldsysteem van RVO voor dagen niet bereikbaar vanwege een storing.

Jeanette van der Ven, LTO-bestuurder met portefeuille Integriteit: 'De aanmeldtermijn voor rundveeregistratie is verkort van 3 werkdagen naar 3 dagen. We zijn het er mee eens dat hoe korter het termijn is tussen geboorte en melding, hoe kleiner de kans op onvolkomenheden. Dat betekent wel dat er continue controle vanuit RVO moet zijn op het systeem. We hebben nu sterk de indruk dat RVO die capaciteit niet heeft. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de veehouder om al het vee tijdig en volledig geregistreerd te hebben bij RVO.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer