Zonder Kringloopwijzer nog minder vee

Er dreigt een nieuwe reductie van de melkveestapel, als er geen goed controleerbare Kringloopwijzer (KLW)-boekhouding van de grond komt. Dat zeggen de pioniers Zwier van der Vegte, Hans Dirksen en Frank Verhoeven.

Zonder+Kringloopwijzer+nog+minder+vee
© DIRK HOL

De derogatie is slechts voor twee jaar verleend. Brussel is er nog niet gerust op. En de doelstellingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit stapelen zich op. Een doorstart van de Kringloopwijzer is ook noodzakelijk voor het berekenen van het minimumpercentage eiwit van eigen grond.

Bovendien voldoet de KLW als managementsysteem uitstekend, ervaren de pioniers in hun adviespraktijk. Van der Vegte leidt als bedrijfsleider van proefbedrijf KTC de Marke in Hengelo (Gelderland) diverse Vruchtbare Kringloop-studiegroepen. Dirksen en Verhoeven geven soortgelijke managementbegeleiding met hun adviesbureaus.

Certificering en controle

Door de KLW in te zetten als beleidsinstrument, kunnen veel middelvoorschriften verdwijnen die zich dreigen op te stapelen, zoals groenbemester verplichting. Slechts een zeer kleine minderheid heeft het verpest voor de rest door een loopje te nemen met de cijfers, vinden Van der Vegte, Dirksen en Verhoeven. De hoop op een goede afloop geven de pioniers daarom zeker niet op.

Met een deugdelijk controlesysteem, anders dan de huidige Centrale Database, kan de overheid weer vertrouwen krijgen in de controleerbaarheid van de KLW. Door certificering, een combinatie van steekproefsgewijze controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zelfregulering met inzet van deskundigen uit de sector zelf én keuzevrijheid kan de KLW weer worden vlotgetrokken.

Vervallen certificaat

Certificaten vervallen als na een of twee controles door deskundigen uit de sector zelf de cijfers niet blijken te kloppen. Vervalt het certificaat, dan is de veehouder aangewezen op de forfaitaire mestboekhouding.

Keuzevrijheid moet een belangrijk onderdeel zijn. Het geeft degenen die geen behoefte hebben aan derogatie, BEX of andere bedrijfsspecifieke regelingen de mogelijkheid om de mineralenboekhouding simpel en goedkoop te houden. Certificering zorgt ervoor dat de overheid de gedetailleerde KLW-boekhouding niet hoeft te controleren. Dat bespaart veel kosten en ergernis.

Aangenomen motie

Begin juli nam de Tweede Kamer een motie aan die de minister opdraagt op korte termijn te onderzoeken op welke wijze bedrijfsspecifieke verantwoording kan worden ingevoerd, binnen beleidskaders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer