Internetconsultatie+over+sneller+aanmelden+kalf
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Internetconsultatie over sneller aanmelden kalf

Mogelijk moeten rundveehouders kalveren straks binnen drie dagen na de geboorte aanmelden in het I&R-systeem. Op dit moment loopt er een internetconsulatie over dit onderwerp, waaraan iedereen kan meedoen.

Dit is een gewijzigde versie van het artikel dat verscheen op donderdag 23 augustus om 09:23 uur.

Die consultatie loopt nog tot 17 september. Op basis van de uitkomsten neemt landbouwminister Carola Schouten een besluit. Het sneller aanmelden gaat op zijn vroegst op 1 januari 2019 in.

Tot nu toe hadden rundveehouders drie werkdagen om dieren te melden in het I&R-systeem, waarbij de zaterdag en zondag niet meetelden. Deze ruimte werd door een deel van de veehouders onrechtmatig gebruikt, zodat kalveren op papier ouder zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd en eerder het bedrijf kunnen verlaten.

Volgens Schouten leert de ervaring dat sneller gemelde gebeurtenissen tot minder fouten leiden.

Boetes

Naast de verkorte aanmeldtermijn, moet het kalf straks wellicht ook een oornummer hebben voor het mag worden gemeld. Geringe overtredingen worden beboet met 500 euro. Overtredingen die gevolgen hebben voor de traceerbaarheid van dieren, kunnen rekenen op een boete van 1.500 euro.

Komt de volksgezondheid in gevaar door een overtreding, dan kan de boete oplopen tot 2.500 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer