Data+zijn+nieuw+verdienmodel+voor+Bayer
Achtergrond
© Bayer

Data zijn nieuw verdienmodel voor Bayer

Na de overname van Monsanto hoopt Bayer als nieuw megaconcern wereldwijd op een groter bereik voor de activiteiten die betrekking hebben op de zadenverkoop en gewasbescherming. Verder moet op de lange termijn de datavoorziening voor digitalisering van de landbouw een nieuw verdienmodel worden.

'We zijn eigenlijk pas enkele weken samen', zegt algemeen directeur Liam Condon van Bayer CropScience. 'Onze strategie is in grote lijnen al wel duidelijk en we weten ook welke kant we op willen. Hoe we dat precies gaan inrichten, is nog niet duidelijk.'

Condon gaf vorige week op een internationale persbijeenkomst in het Duitse Monheim een toelichting op het samengaan van Bayer en Monsanto en de toekomstplannen van het nieuwe concern. Hij deed dat samen met zijn nieuwe collega Bob Reiter, de directeur van de R&D-afdeling van de CropScience-divisie. Officieel zijn beide chemiebedrijven pas vanaf half augustus samen één concern.

Omzetgroei

De meerwaarde van het samengaan wordt verwacht met het grotere bereik van de verschillende activiteiten. Condon stelt dat de portfolio's en expertises van Bayer en Monsanto elkaar versterken. Hij gaat uit van een groei in omzet in met name Oost-Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Gewastelers nemen op jaarbasis zo'n veertig beslissingen

Liam Condon, algemeen directeur Bayer CropScience

'Als één concern zijn we nu wat onze omzet betreft marktleider in mais en soja, in de tuinbouw en in de granen. Verder hebben we het grootste platform wereldwijd voor digitale landbouw. In deze positie bepalen we de nieuwe standaarden in de markt.'

Op maat adviseren

De focus ligt volgens Condon en Reiter bij het op maat adviseren van elke boer. Het digitale platform The Climate Corporation, dat afkomstig is uit de koker van Monsanto, moet daarbij een belangrijke rol spelen.

'Elke gewasteler neemt op jaarbasis zo'n veertig belangrijke beslissingen om uiteindelijk tot het beste resultaat te komen. De keuzes variëren van het soort gewas tot de strategie en timing voor de bemesting en de gewasbescherming en tot slot de afzet', zegt Reiter.

Optimaliseren

'Alle beslissingen hebben invloed op elkaar en worden genomen op basis van ervaringen en adviezen van specialisten. Wij kunnen dit proces via een datagestuurd adviessysteem ondersteunen en optimaliseren.'

Reiter benadrukt dat het daarbij niet uitmaakt of de ondernemer een grote Argentijnse akkerbouwer is met 12.000 hectare of een tuinder uit India met 1 hectare groene pepers. 'Hoe meer data er beschikbaar zijn, hoe beter het lukt om aan de hand van data-analyses tot op de vierkante meter nauwkeurig te telen en om de juiste keuzes te maken in de afzet.'

The Climate Corporation

Monsanto lanceerde samen met een groot aantal partners The Climate Corporation in 2016 in de Verenigde Staten. Op zo'n 100.000 hectare maken gewastelers inmiddels gebruik van het platform en zij betalen daarvoor een vergoeding per oppervlakte-eenheid.
Reiter meldt dat het toepassen van data voor adviesmodules in deze vorm wordt uitgerold over Europa. Bayer doet nog geen mededelingen over de omzet van de data-activiteiten en over het aantal medewerkers dat zich daarmee bezighoudt.

Fundamentele verandering
De landbouwveredeling zal door gene-editing en digitalisering de komende jaren fundamenteel veranderen. Dit voorspelt de Amerikaanse hoogleraar Tom Adams. 'De komende dertig jaar zal de landbouw meer innoveren dan de voorgaande tienduizend jaar.' Adams is directeur van het biotechnologisch bedrijf Pairwise Plants dat als start-up verbonden is aan Bayer. Hij refereert eraan dat de theorie achter de erfelijkheid nu 150 jaar bekend is en dat de ontdekking van DNA dateert van begin jaren vijftig. 'Dankzij gene-editing kunnen we de gewenste DNA-eigenschappen direct samenbrengen en daardoor grote stappen zetten. Het biedt de mogelijkheid om in korte tijd oplossingen te vinden voor de wereldwijde uitdagingen in de voedselproductie', aldus Adams.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer