Bayer+is+ineens+de+grootste+groenteveredelaar
Achtergrond
© Haijo Dodde

Bayer is ineens de grootste groenteveredelaar

Bayer Vegetable Seeds bestaat vanaf dit jaar uit De Ruiter Seeds en Seminis. Samen zijn deze zaadbedrijven goed voor een jaaromzet van zo'n 900 miljoen euro en daarmee is Bayer wereldwijd de grootste groenteveredelaar.

De groentezadentak van Bayer houdt zich bezig met de veredeling van 22 gewassen en de verkoop van tweeduizend variëteiten. Bayer Vegetable Seeds bestaat vanaf deze zomer uit de bedrijven De Ruiter Seeds en Seminis, met in Nederland onder meer vestigingen in Bergschenhoek en Enkhuizen.

In het overnameproces met Monsanto werd Bayer door mededingingsautoriteiten opgedragen af-scheid te nemen van de Nederlandse zaadfirma Nunhems.

Omzet

De omzet van De Ruiter Seeds en Seminis wordt geschat op 900 miljoen euro. Deze bedrijven waren vanaf respectievelijk 2008 en 2005 eigendom van Monsanto. Zeker voor tomaten en paprika's is De Ruiter wereldmarktleider voor levering van zaaizaden.

De markt is sterk consumentgericht en daarom is de traditionele veredeling in principe de basis

Jacqueline Applegate, Bayer Vegetable Seeds

Jacqueline Applegate is bij het concern de nieuwe leidinggevende voor de divisie Vegetable Seeds. In een interview zegt zij het jammer te vinden dat Bayer Nunhems is kwijtgeraakt. 'Maar het neemt niet weg dat we een groot aanbod hebben voor de verkoop van groentezaden. Samen met de andere bedrijfstakken van Bayer CropScience kunnen we oplossingen op maat leveren aan tuinders waar ook in de wereld.'

Veredelingsdoelen

Belangrijke veredelingsdoelen van Bayer Vegetable Seeds zijn volgens Applegate smaak en kwaliteit. 'Verder ligt onze focus bij voedingswaarde en gezondheid.'

In ongeveer 160 landen worden de zaden van De Ruiter en Seminis verkocht. Applegate verwacht dat in ontwikkelingslanden in Azië en Afrika substantiële omzetgroei mogelijk is door juist ook gewassen en variëteiten op de markt te brengen die geschikt zijn voor kleine lokale gewastelers.

Genetische modificatie (gmo) is bij de veredeling van groenten nauwelijks een onderwerp. 'De markt is sterk consumentgericht en daarom is de traditionele veredeling in principe de basis', aldus Applegate. Zij stelt wel dat Bayer geïnteresseerd is in nieuwe veredelingstechnieken. 'Het zijn efficiënte technieken die we graag willen toepassen, maar dan wel zonder gmo-label.'

Synergievoordelen

Joost van Regteren en Nico van Vliet, beiden commercieel verantwoordelijk bij De Ruiter Seeds, vertellen dat ze geen grote veranderingen verwachten in de bedrijfsvoering. 'De organisatie zal vergelijkbaar zijn met die van Monsanto. Wellicht dat er op termijn iets meer synergievoordelen zijn vanwege het grotere middelenpakket van Bayer', meldt Van Regteren.

Van Vliet bevestigt de veredelingsdoelen die Applegate benoemt. 'Wij zetten daarnaast in op resistentieveredeling, maar bijvoorbeeld ook op het beperken van voedselverspilling. Een nieuwe aanwinst is een trossnoeptomaat waarvan vrijwel elke tomaat die aan de plant groeit vanwege sterke trosaanhechting ook werkelijk in de winkel terechtkomt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer