PlanetProof is robuust en duidelijk

Is het nieuwe gewasbeschermingskeurmerk PlanetProof doeltreffend en transparant? Bayer, fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen, vindt van niet en verwoordde dat in een opinie. Deze week geeft Stichting Milieukeur (SMK) een reactie.

PlanetProof+is+robuust+en+duidelijk
© Koos van der Spek

Enkele weken geleden heeft Bayer een opiniestuk naar buiten gebracht met vragen over de eisen in het certificatieschema 'On the way to PlanetProof' en de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen. Deze tekst is op 23 juni ook gepubliceerd in Nieuwe Oogst.

De interpretatie van Bayer zoals die is weergegeven in het opiniestuk, is voor een groot deel incorrect. Bayer stelt onder andere dat onduidelijk is hoe de beperking van het middelengebruik tot stand is gekomen. Dat klopt niet.

Toelichting

Zowel CLM als SMK heeft de systematiek voor het certificatieschema dat onderscheid maakt in het risicoprofiel van gewasbeschermingsmiddelen toegelicht aan verschillende organisaties, ook aan Bayer. Inmiddels heeft SMK ook een toelichting op de beoordeling op de website geplaatst.

Daarnaast klopt de opvatting van Bayer inhoudelijk niet. Zo wordt in PlanetProof wel rekening gehouden met etiketvoorschriften, is duidelijk hoe de weging van criteria plaatsvindt en worden middelen van biologische oorsprong hetzelfde gewogen als chemische middelen.

Etiket

Ook wordt het gebruik van biologische middelen met een waarschuwing voor bestuivers op het etiket, net als een chemisch middel met zo'n etiket, beperkt.

PlanetProof stelt bovenwettelijke eisen aan geïntegreerde teelt en beperkt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met risico's voor mens of milieu. De eisen zijn tot stand gekomen in samenspraak met een groep belanghebbenden.

College van Deskundigen

Bij het vaststellen van de eisen heeft het SMK College van Deskundigen zich gebaseerd op onafhankelijke robuuste bronnen met betrekking tot de risico's van gewasbeschermingsmiddelen en heeft het rekening gehouden met landbouwkundige onmisbaarheid.

De gehanteerde methodiek is openbaar beschikbaar. Zo staat op www.planetproof.eu welke vastgestelde procedures zijn toegepast om tot de ontwikkeling van criteria te komen.

Begeleidingscommissie

Dat begon in 2017 met een oproep om inbreng vanuit markt en praktijk. Daarna is een begeleidingscommissie ingesteld, waarin de diverse belanghebbenden inbreng leverden voor het nieuwe certificatieschema.

Op basis van de inbreng van belanghebbenden en onafhankelijke deskundigen zijn conceptcriteria ontwikkeld en beoordeeld door het College van Deskundigen. Vervolgens was er een openbare hoorzitting waarin alle geïnteresseerden nog inbreng konden leveren op het conceptcertificatieschema.

Na een nieuwe beoordeling en de uiteindelijke vaststelling door het College van Deskundigen is het certificatieschema gepubliceerd. Via de website kan de tabel 'Proces van ontwikkeling en beheer certificatieschema's' worden gedownload. Deze geeft gedetailleerde informatie over taken en actoren.

Wijze van beoordeling

Bovendien is op de website een uitgebreide toelichting van SMK te vinden die informatie geeft over de wijze van beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen in het certificatieschema 'On the way to PlanetProof Plantaardige producten'.

CLM en SMK zijn graag bereid vragen over de gebruikte methodiek en uitkomsten daarvan te beantwoorden. We zijn daarover ook al enige tijd in gesprek met Bayer.

Wim Uljee Communicatiemanager Stichting Milieukeur

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer