Bayer+zet+vol+in+op+behoud+glyfosaat
Nieuws
© Koos van der Spek

Bayer zet vol in op behoud glyfosaat

Chemieconcern Bayer wil binnen de internationale landbouwgemeenschap een brede coalitie vormen om het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat beschikbaar te houden voor de praktijk.

'Glyfosaat is efficiënt, volkomen veilig en heeft een lage milieubelasting', stelt Jesus Madrazo, duurzaamheidsmanager bij Bayer CropScience. 'Dit middel is wereldwijd te belangrijk voor duurzame en innovatieve teeltsystemen om zomaar te laten verdwijnen. Bovendien is er voorlopig geen goed alternatief beschikbaar.'

Bayer kwam deze week tijdens een internationale persbijeenkomst in het Duitse Monheim met het statement om vol in te zetten op handhaving van glyfosaat. Het concern wil de publieke opinie voorzien van veel informatie over glyfosaat en daarnaast samen met boeren en andere vertegenwoordigers van de internationale landbouwgemeenschap een soort coalitie vormen om het belang van glyfosaat uit te dragen.

Madrazo: 'We willen de juiste feiten overbrengen en gebruiken daarvoor dialogen zoals hier in Monheim. Maar ook via social media willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Verder vragen we aan overheden om hun beslissing over de toelating van glyfosaat te baseren op wetenschappelijke informatie en er geen politiek spel van te maken.'

Met alle schadeclaims

Met de overname van Monsanto behoort Round-up, het bekendste herbicide met glyfosaat als werkzame stof, nu ook tot de portfolio van Bayer. Naast de productie van het inmiddels generieke middel neemt Bayer ook het hele dossier over met alle schadeclaims die zijn aangespannen omdat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn. Vooral in de Verenigde Staten lopen diverse rechtszaken.

Onlangs veroordeelde een rechter in Californië overnamepartner Monsanto tot het betalen van een forse schadevergoeding aan een patiënt met lymfeklierkanker. 'Binnen het Amerikaanse rechtssysteem heerst nu eenmaal een claimcultuur en wordt de wetenschap vaak buiten beschouwing gelaten', vindt Madrazo. Hij verwijst onder meer naar 800 wetenschappelijke studies die uitwijzen dat glyfosaat geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Met zijn pleidooi voor een internationale coalitie werd Madrazo bij de bijeenkomst voor een volle zaal met internationale journalisten bijgestaan door zijn collega Bill Reeves, die zich in de Verenigde Staten bezighoudt met het toelatingsbeleid. Voorheen deed hij dat voor Monsanto en nu vervult hij dezelfde functie voor Bayer. Verder vertelde Guy Smith, voorman van het Britse NFO (National Farmers Union) namens de praktijk waarom hij vindt dat glyfosaat onmisbaar is.

Persbijeenkomst bij Bayer in Monheim
Persbijeenkomst bij Bayer in Monheim © Haijo Dodde

Transparantie en dialoog

Reeves benadrukt net als Madrazo dat er vanuit Bayer wordt ingezet op transparantie en het zoeken van de dialoog om zaken die onduidelijk zijn over glyfosaat goed uit te leggen. 'Alle data die voorheen bij Monsanto over glyfosaat is verzameld, gaan we voor iedereen toegankelijk maken. Door deze openheid willen we draagvlak creëren', aldus Reeves.

Smith stelt dat glyfosaat in Europa vooral negatief beoordeeld wordt vanwege de verbinding met gmo-gewassen als mais en soja in Noord- en Zuid-Amerika. 'Het is voor ons ook in Europa een belangrijk product om lastige wortelonkruiden te bestrijden. Als glyfosaat verdwijnt, is teelt zonder kerende grondbewerking niet mogelijk en wordt de kostprijs van onze gewassen behoorlijk hoger.'

Volgens Smith is het goed dat lidstaten van de Europese Unie zich realiseren dat glyfosaat 100 procent veilig is en een grote invloed heeft op de concurrentiepositie van de Europese boer. 'Vanuit de landbouw moeten we met steun van de wetenschap aan burgers kunnen uitleggen waarom glyfosaat geen risico vormt. Verder is het onze verantwoording dat het middel goed wordt gebruikt en bijvoorbeeld niet voor preharvest-toepassingen.'

Geen silver bullet

Een kritische Engelse journalist wil weten van de mensen van Bayer waarom het na veertig jaar nog steeds niet is gelukt een goed alternatief te ontwikkelen voor glyfosaat. 'Het middel is na al die jaren nog steeds uniek en zeer relevant', vertelt Madrazo. 'Er is nog geen silver bullet gevonden om glyfosaat volledig te vervangen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer