Rijnland sluit Grote Sluis vanwege droogte

Het Hoogheemraadschap van Rijnland sluit vanaf vrijdagochtend 3 augustus de Grote Sluis in Spaarndam voor alle recreatievaart. Rijnland neemt dit besluit als gevolg van de aanhoudende droogte en de effecten op het watersysteem.

Rijnland+sluit+Grote+Sluis+vanwege+droogte
© Rijnland

De stremming geldt tot nader order. De reden is dat bij het openen van de sluisdeuren telkens water binnenstroomt met een hoger zoutgehalte, waardoor de land- en tuinbouw en natuur in het Rijnlandgebied schade oplopen.

Loco-dijkgraaf Jeroen Haan: 'Dit zijn besluiten die je moet nemen, maar liever niet wilt nemen. Dit kan zo niet langer doorgaan. Het zoetwater dat er nog is, willen we vasthouden en in het hele gebied doorspoelen.'

Zoutgehalte

Normaal haalt het hoogheemraadschap zoetwater uit de Rijn bij boezemgemaal Gouda, om hiermee het verzilte water in het Noorden door te spoelen. Daarna vindt het een uitweg in het Noordzeekanaal bij de gemalen Spaarndam en Halfweg.

Dit kan zo niet langer doorgaan

Jeroen de Haan, loco-dijkgraaf Rijnland

Nu staat door de droogte de zoetwateraanvoer onder druk, waardoor het zoutgehalte rond Spaarndam oploopt tot soms 650 milligram per liter.

Beregenen

Dankzij de maatregel worden natuurgebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen en agrarische gebieden zoveel mogelijk ontzien. Boeren en tuinders krijgen weliswaar te maken met licht oplopende verzilting, maar mogen vooralsnog doorgaan met beregenen van Rijnland.

Bij belangenafweging rond water geldt in Nederland een zogenaamde 'verdringingsreeks'. Veiligheid staat bovenaan, maar die is hier niet in het geding, volgens Rijnland. Nu is volgens de regels de afweging gemaakt om de natuur en agrarische sectoren voorrang te geven boven de pleziervaart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer