Rijnland+formeert+denktank+droogteproblemen
Nieuws
© Koen van Wijk

Rijnland formeert denktank droogteproblemen

Het hoogheemraadschap van Rijnland formeert komende week een 'droogtedenktank' met vertegenwoordigers uit alle land- en tuinbouwsectoren, natuurorganisaties en andere betrokkenen.

Daarvoor deed Rijnland vanmiddag in Leiden een oproep tijdens een speciale bijeenkomst rond de droogteproblematiek. Vanwege de aanhoudende droogte voorziet Rijnland dat maatregelen nodig zijn om het water in het beheergebied op peil en voldoende zoet te houden.

Voor de tuinbouwsectoren in het gebied is vooral verzilting een groeiend risico. Komende week wordt al de Kleinschalige Wateraanvoervoorziening ingeschakeld om extra zoetwater aan te voeren naar West-Nederland.

Beregeningsverbod

Van een beregeningsverbod is op dit moment geen sprake, drukte hoogheemraad Sjaak Langeslag de aanwezigen op het hart. Wel zal er vaart moeten gemaakt worden met de adviserende denktank, stelt Rijnland.

LTO Noord, KAVB en Greenport Boskoop hebben meteen aangegeven vertegenwoordigers van hun sectoren in te schakelen voor de denktank. De inzet is om komende week al bij elkaar te komen in verschillende tafels.

Verdringingsreeks

Als de waterschaarste een kritieke grens passeert zal het waterschap bij de waterverdeling de verdringingsreeks gaan hanteren. Tijdelijke beregening van kapitaalintensieve gewassen heeft daarin voorrang op andere landbouwsectoren.

Arie Verhorst van LTO Noord regio West wilde duidelijkheid hebben over de definitie van kapitaalintensieve gewassen. Maar daarop kwam geen exact antwoord. 'We hopen dat het zover niet komt om dat onderscheid te maken', aldus Langeslag.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer