Onderzoek+naar+warmtenet+in+Pijnacker
Nieuws
© Koen van Wijk

Onderzoek naar warmtenet in Pijnacker

Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Greenport West-Holland onderzoeken komende drie maanden de haalbaarheid van een warmtenet in Pijnacker-West. Met dit warmtenet kunnen leveranciers en afnemers van warmte met elkaar worden verbonden.

'Dit levert energiebesparing, minder uitstoot van CO2 en mogelijke kostenbesparing op', stelt Nico van Ruiten, programmaregisseur van het energieakkoord. In Pijnacker-West zijn alle bouwstenen voor een warmtenet aanwezig: Er zijn verschillende leveranciers van aardwarmte met kleinschalige warmtenetten.

Daarnaast zijn er diverse afnemers, zoals glastuinbouwbedrijven en (nieuwe) woonwijken. Ook is een aansluiting mogelijk op de restwarmte uit de haven van Rotterdam. Een bureau gaat met alle betrokken partijen (afnemers en producenten) spreken over hun behoefte, ambitie en knelpunten. Zo kan op lokaal niveau het warmte-aanbod vergeleken worden met de vraag.

Vervolgstappen

Vanuit deze inventarisatie wordt een ontwerp voor een warmte-infrastructuur gemaakt, inclusief financiële prognose. Dit ontwerp wordt vervolgens met alle partijen besproken. Tot slot wordt een advies uitgebracht voor de mogelijke vervolgstappen, zoals het oprichten van een warmtecoöperatie.

Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Greenport West-Holland zetten zich in om de verduurzaming en het gasvrij maken van de glastuinbouw en de stedelijke omgeving te versnellen. Het onderzoek is een initiatief van de Warmtesamenwerking Oostland (WSO), die binnen vijf tot zeven jaar een gebied dekkende (rest)warmte-infrastructuur tot stand wil brengen. Daarvoor stimuleert WSO de oprichting van warmtecoöperaties in alle zeven glastuinbouwlocaties van Oostland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer