Warmtenet HVC en Alton nadert ontknoping

Naar verwachting is een besluit over de aansluiting van een warmtenet van huisvuilcentrale HVC in Alkmaar op glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard aanstaande.

Warmtenet+HVC+en+Alton+nadert+ontknoping
© Ontwikkelingsbedrijf NHN

Volgens gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN hangt de voortgang nog op twee voorwaarden: een contract voor de volledige aansluiting van NH Paprika op het net en de garantstelling van de gemeente om ook 2500 woningen aan te sluiten. Bij positieve uitkomsten is de aanleg van het ruim 9 kilometer lange warmtenet voorzien in 2018.

Verder ligt er volgens Vlaming de mogelijkheid om in Alton de realisering van het warmtenet te combineren met de aanleg van glasvezelinternet, een lokaal CO2-net en een wegverbreding. 'De komende maanden onderzoeken we hoe dit 'werk met werk maken' vorm kan gaan krijgen.'

Werkbezoek D66

Afgelopen week brachten kamerlid Tjeerd de Groot, statenlid Claudia Weemhoff en ondersteunende beleidsmedewerkers van D66 een werkbezoek aan bloemenkwekerij Tesselaar Alstroemeria in Heerhugowaard. De D66 delegatie was onder de indruk van de brede samenwerking tussen ondernemers en bedrijfsleven, die de handen ineen slaan voor verduurzaming van de glastuinbouw in het Altongebied.

Kamerlid De Groot toonde zich enthousiast over de integrale aanpak in het glastuinbouwgebied door overheid en bedrijfsleven: 'De toekomst van dit kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringlooptuinbouw te worden.'

Wensenlijst

De D66 delegatie kreeg vanuit Alton ook een memo mee met een wensenlijst, die vooral betrekking heeft op het versoepelen van de omschakeling van gas naar duurzame energie. Vlaming: 'In de praktijk staan sommige regels daar haaks om, waardoor ondernemers soms worden beboet of extra zwaar aangeslagen voor hun inspanningen om schoner en zuiniger te produceren. We hebben D66 gevraagd om dat aan te kaarten in de Tweede Kamer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer