Aftrap voor Warmte Samenwerking Oostland

Om glastuinbouw, woningen en bedrijven in het Oostland te verduurzamen, is vandaag initiatief Warmte Samenwerking Oostland (WSO) gestart door LTO Glaskracht Nederland en de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.

Aftrap+voor+Warmte+Samenwerking+Oostland
© LTO Glaskracht


Het doel van de samenwerking is een uitvoerbaar plan voor een gebiedsdekkend warmte- en CO2-net te ontwikkelen. Via het warmte- en CO2-net kan zowel warmte van lokale bronnen (zoals geothermie en biomassa) als restwarmte vanuit de Rotterdamse haven worden geleverd aan woonwijken, glastuinbouwbedrijven en andere bebouwde omgeving.

Een warmtenet is gewenst om de CO2-emissie in de regio terug te brengen en is een noodzakelijke voorwaarde voor de glastuinbouw om klimaatneutraal te kunnen produceren. Daarnaast is de oproep van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) om het gebruik van Groninger gas te reduceren ook een aanleiding voor het initiatief. De planontwikkeling moet in 2018 en 2019 plaatsvinden.

Oproep aan gemeenten

Tijdens de aftrap deden de initiatiefnemers een oproep aan omliggende gemeenten en marktpartijen, zoals netbeheerders en warmte-exploitanten, om te participeren in dit traject. Zo hopen ze tot een goed doorleefde en onderbouwde planvorming te komen.

De start van de samenwerking vond plaats bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk. Op dit bedrijf is al in het 'klein' te aanschouwen wat de warmtesamenwerking in het groot beoogt, namelijk het koppelen van lokale bronnen aan een warmtenet.

Aftrap

Bij de aftrap waren de volgende mensen aanwezig: Nico van Ruiten (kwartiermaker Energie Transitiepartners), Theo Ammerlaan (LTO Glaskracht), Han Weber (gedeputeerde Zuid-Holland), Jeroen Heuvelink (gemeente Lansingerland) en Bob van der Deijl (gemeente Pijnacker-Nootdorp).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer