Warmtebedrijf werkt aan Westlands warmtenet

Warmtebedrijf Westland wil Westlandse kassen verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven, gecombineerd met geothermie. Hierdoor kunnen glastuinbouwbedrijven vanaf 2021 ruim 300 miljoen kubieke meter aardgas besparen. Dat loopt op tot een besparing van 900 miljoen kubieke meter in de jaren daarna, zo voorspelt de onderneming.

Warmtebedrijf+werkt+aan+Westlands+warmtenet
© WUR Wageningen

Door de combinatie van industriële restwarmte uit de haven met bestaande en nieuwe geothermiebronnen binnen één open warmtenet, zou de regio volgens directeur Gerard Hofman van Warmtebedrijf Westland zonder aardgas kunnen. Op die manier leveren de onderneming en glastuinbouw- en industriële bedrijven uit de haven een gezamenlijke bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Warmtebedrijf Westland werkt in de plannen samen met netbeheerder Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Evides Industriewater aan het realiseren van de infrastructuur en het beschikbaar krijgen van de restwarmte uit de haven. In 2020 moet de aanleg van het warmtenet vanuit de Rotterdamse haven beginnen, waarna bedrijven stap voor stap, van zuid naar noord, worden aangesloten.

Langdurige contracten

Warmtebedrijf Westland wil langdurige contracten afsluiten voor een vaste prijs. De ambitie is telers vanaf 21 oktober 2021 toegang te geven tot 600 megawatt warmte, CO2 en gietwater.

Het initiatief sluit aan bij het verzoek van LTO Glaskracht Nederland in haar brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Volgens LTO Glaskracht kunnen de glastuinbouwbedrijven op deze manier helpen om het gebruik van Gronings gas te reduceren.

Glastuinbouwbedrijven gebruiken nu veelal gasgestookte WKK-installaties (warmtekrachtkoppeling) om op een relatief efficiënte manier energie op te wekken. Daarnaast gebruikt een aantal glastuinbouwbedrijven warmte van aardwarmtebronnen.

• Bekijk ook: Glastuinbouw zoekt alternatieven voor Gronings gas

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer