Warmteopslag hoog op verlanglijst tuinders

Gelderse glastuinders zien warmteopslag en aansluiting op het warmtenet als belangrijke voorwaarden voor het klimaatneutraal maken van de glastuinbouw. Dat bleek woensdag tijdens het symposium 'Nextgarden als energiebron voor de regio' in Huissen.

Warmteopslag+hoog+op+verlanglijst+tuinders
© VidiPhoto

Op dit moment is het wettelijk niet toegestaan om warmte, warmer dan 25 graden, op te slaan in de bodem. Het is nog onvoldoende onderzocht of de techniek risico's met zich meebrengt.

Het tuinbouwgebied Nextgarden, tussen Arnhem en Nijmegen, heeft de ambitie om in 2025 energieneutraal te zijn. Als dat lukt, is de Gelderse glastuinbouwregio als eerste klimaatneutraal.

Lees ook: Milieuactivist: zonnepark niet op landbouwgrond

Volgens Harrie Vreman, regio-ondersteuner Gelderland Oost van LTO Glaskracht, is warmteopslag inderdaad een belangrijke voorwaarde om aan deze ambitie te kunnen voldoen. 'Warmte die wordt opgewekt via zonne- of windenergie kan dan worden vastgehouden in de bodem. In de zomer is er te veel aanbod, in de winter kan deze warmte dan worden gebruikt.'

Rendabel

Hetzelfde geldt volgens hem voor warmte die door afvalverwerker AVR in Duiven wordt geproduceerd, of door de toekomstige houtstookinstallatie in Bergerden. Via een nieuwe leiding kan de warmte naar de glastuinders. 'Zo'n installatie is pas rendabel als deze het hele jaar kan produceren. Opslaan van warmte is dan een uitkomst.'

Op dit moment loopt er een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) naar de mogelijkheden van warmteopslag. Volgens Vreman wachten tuinders deze mogelijkheden af.

'Het gaat om grote investeringen die je voor minstens vijftien jaar doet. Gezien de ambitie kan er niet te lang gewacht worden, maar te vroeg beslissen geeft ook risico's als er nog nieuwe techniek beschikbaar komt. Het is niet de bedoeling dat tuinders door groene investeringen rood komen te staan.'

Warmtenetwerk

Flexibiliteit vinden de aanwezige telers belangrijk. Mogelijk kan een warmtenetwerk waarmee het glastuinbouwgebied wordt verbonden met de warmtenetwerken van Arnhem en Nijmegen kansen bieden, en ontstaat er voor glastuinders zelfs een verdienmodel voor de warmte die ze realiseren.

Volgens Gelders gedeputeerde Peter Drenth (CDA), ook aanwezig tijdens het symposium, is de prijs die telers voor hun product krijgen ook een 'kritische succesfactor' voor verduurzaming. 'Ik hoor van telers dat hun product niet in Nederland te koop is, omdat ze anders aan prijsdumping moeten doen. Hun producten gaan naar Duitsland, Denemarken en Scandinavië, omdat ze daar meer gefocust zijn op kwaliteit. Dat kan toch niet waar wezen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer