LTO+wil+60+miljoen+euro+voor+plantgezondheid
Nieuws
© Koppert Biological Systems

LTO wil 60 miljoen euro voor plantgezondheid

LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland willen dat het kabinet 60 miljoen euro opzijzet voor plantgezondheid. Het geld kan de komende vijf jaar worden besteed aan onderzoek en vernieuwingen rond de gezondheid van planten.

'De ambitie is om natuur en land- en tuinbouw meer met elkaar te verbinden, zodat in 2030 geen emissies meer plaatsvinden naar het milieu en geen residuen achterblijven op planten. Nederlandse boeren en tuinders kunnen met de financiële ondersteuning een sterke marktpositie verwerven met een duurzaam geteeld product en zo wereldwijd toonaangevend zijn en blijven', stellen de twee organisaties.

'Het is noodzakelijk dat het ministerie van LNV zich steviger laat zien om onze toonaangevende bedrijven een gelijk spelveld te bieden', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland. 'De transitie naar groenere gewasbescherming is alleen mogelijk met een voldoende middelenpakket, waarbij de medicijnkast essentieel is om ziekte en plagen te bestrijden.'

Voor die bestrijding is het versnellen en verkorten van procedures urgent, stelt Van der Tak. Daarvoor is extra geld nodig. 'Wij vertrouwen erop dat het ministerie van LNV mede investeert in de ambities van de land- en tuinbouw om de weerbaarheid van plant- en teeltsystemen te vergroten.'

Resolutie

Het Europees Parlement heeft eind vorige week een resolutie aangenomen waarin het de lidstaten en de Europese Unie (EU) vraagt meer geld en energie te steken in de ontwikkeling van groene en laagrisicogewasbeschermingsmiddelen. De volksvertegenwoordigers in Brussel vinden dat er te weinig van deze middelen beschikbaar zijn.

Van de Europarlementariërs stemden 529 voor deze resolutie, 34 tegen en 63 leden van het Europees Parlement onthielden zich van stemming.

Snellere toelating

Daarnaast wil het Europees Parlement dat groene en laagrisicomiddelen sneller worden toegelaten. De toelatingsprocedures moeten vlotter, vinden de Europarlementariërs.

De European Food Safety Authority (EFSA) zou meer expertise in huis moeten halen om deze middelen te beoordelen. EFSA is het agentschap van de EU dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid.

Importgewassen

Verder pleit het Europees Parlement ervoor dat importgewassen aan dezelfde criteria moeten voldoen als in de EU geteelde gewassen. Ook moet de Europese Commissie een halt toeroepen aan het ongezien verlengen van omstreden gewasbeschermingsmiddelen. EFSA heeft niet genoeg capaciteit om alle middelen te herbeoordelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer