Schouten+wil+Europees+plantenziektenlab+in+Nederland
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten wil Europees plantenziektenlab in Nederland

Landbouwminister Carola Schouten wil het referentielaboratorium van de Europese Unie (EU) voor de vaststelling van plantenziekten en -plagen in Nederland hebben. Dat antwoordt zij op Kamervragen.

De vestiging van het laboratorium versterkt volgens haar de positie van Nederland en die van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als fytosanitaire autoriteit. Nederland is volgens de bewindsvrouw een grote speler in de internationale handel van planten en plantaardig materiaal en is een belangrijke toegangspoort tot de EU.

'Indien er geen Nederlandse instelling wordt aangewezen als referentielaboratorium betekent dit dat Nederland zeer beperkte invloed heeft om de Europese standaarden te laten aansluiten op de Nederlandse werkwijzen', schrijft Schouten in haar antwoord.

Aanwijzing land

De Europese Commissie heeft besloten om EU-referentielaboratoria aan te wijzen. De minister verwacht dat de commissie in de loop van dit jaar de lidstaten oproept zich beschikbaar te stellen voor het huisvesten van één of meerdere laboratoria. Schouten gaat zich in Brussel sterk maken om het plantenziektenlab naar Nederland te halen. Het Nationaal Referentie Centrum Fytosanitair van de NVWA heeft volgens haar de kennis en expertise in huis en is er de autoriteit voor om als EU-referentielaboratorium te fungeren.

Schouten vindt ook dat een Europees lab de kwaliteit, de uniformiteit en de betrouwbaarheid van de analyses ten goede komt. De Kamervragen waren gesteld door Arne Weverling en Helma Lodders van de VVD.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer