Bruinrot+vastgesteld+bij+rozenbedrijf
Nieuws
© monique jansen

Bruinrot vastgesteld bij rozenbedrijf

Sol Roses in Heerhugowaard is getroffen door bruinrot ofwel ralstonia. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit bevestigd.

Ralstonia is een quarantainebacterie. Dat heeft tot gevolg dat het bedrijf is stilgelegd door de NVWA. Het gaat om Ralstonia solanacearum ras 1, een tropische variant die veel waardplanten kent waaronder tomaat, paprika, aubergine, anthurium, gerbera, curcuma, geranium en roos.

Nu er daadwerkelijk ralstonia is geconstateerd, treedt het eliminatiescenario per direct in werking en moet het gewas onder toezicht van de NVWA fytosanitair worden geruimd. Daarnaast is de NVWA gestart met het traceringsonderzoek. Voor de sector is het van belang om te weten of hier sprake is van een nieuwe besmetting of een herbesmetting.

Niet de eerste besmetting

Uit het verwantschapsonderzoek blijkt dat er wel een directe verwantschap is met de ralstonia die in 2015-2016 is aangetroffen op diverse rozenbedrijven. Destijds is ook bij deze onderneming bruinrot vastgesteld.

LTO Glaskracht vraagt telers om alert te blijven op deze bacterie en om afspraken te maken met de plantenleverancier. Samen met Plantum wordt gewerkt aan een Plant Select-systeem, om te komen tot meer gesloten ketens in plantmateriaal voor snijroos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer