Boeren uiten hartenkreet over predatiebeheer

Het predatiebeheer in provincie Groningen moet intensiever. Dat stelde voorzitter Freek Nieuwenhuis van agrarisch collectief West woensdagmiddag in de Statencommissie Ruimte, Natuur en Milieu.

Boeren+uiten+hartenkreet+over+predatiebeheer
© Eigen Foto

'Wanneer we nu niet aanpakken, vrees ik dat we mensen in het veld als veldmedewerkers en boerenbeheerders kwijt raken. Ze zien de dure grutto, waarvan het beheer zo'n 900 euro per grutto kost, opgekweekt worden voor voedsel voor predatoren. Commissie, neem deze hartenkreet ter harte', gaf Nieuwenhuis aan.

Tot twee jaar geleden waren de tellingen volgens de melkveehouder uit Den Ham hoopvol. 'De laatste twee jaar is de weidevogelstand enorm gedaald. Slechts in twee van onze veertien clusters hebben we een redelijk aantal kuikens vliegvlug kunnen krijgen.'

Steenmarters

De voorzitter verzoekt de provincie om een ontheffing voor het wegvangen van steenmarters. 'Weidevogelgebieden worden overspoeld door steenmarters. In april had ik negentien weidevogelnesten. Een week later waren zeventien daarvan zijn opgevreten, met name door steenmarters.'

Gedeputeerde Henk Staghouwer antwoordde dat het collectief een ontheffing hiervoor kan aanvragen. 'Wanneer er een ernstig probleem is op het platteland is het mogelijk om een verzoek tot ontheffing in te dienen voor het wegvangen van steenmarters.

Katten

Niet alleen steenmarters en vossen zijn grondpredatoren, ook zwerfkatten zorgen voor predatie van weidevogels in Groningen, stellen partijen. Volgens Daniëlle van Gennep van Stichting DierenLot eten katten echter in zeer geringe mate weidevogels.

'Meestal vangen ze muizen en andere kleine zoogdieren. Ze pakken zangvogels in plaats van weidevogels.' Ze ziet vooral wat in sterilisatie en castratie van katten. 'Sinds 1 april is dat in Vlaanderen verplicht. Dat zorgt nu al voor 30 procent minder zwerfkatten.'

Weidevogelnesten

De bevindingen van directeur Marco Glastra van het Groninger Landschap zijn anders. Hij schetste dat aan de hand van een voorbeeld. In Middag Humsterland zijn onlangs dertig weidevogelnesten met camera's 's gevolgd. Negen waren daarvan gepredeerd. 'De kat kwam daar als grootste predator uit de bus', aldus Glastra.

De aanpak van katten zorgde voor vragen van commissieleden. Staghouwer gaf aan dat het college niet van plan is 'om met het geweer door het veld te rennen.' Alternatieven als chippen en wegvangen moeten volgens hem voorop staan. 'Als allerlaatste middel kunnen we gebruik maken van het geweer.'

Nieuwenhuis bedankte de Statencommissie voor de brede steun voor het actieplan weidevogels dat het samen met natuurorganisaties opstelde. 'Ook proef ik steun voor agrariërs waar moedeloosheid dreigt te ontstaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer