Kramer: stop met verketteren in Friesland

Stop met verketteren. Daar is Friesland mij te kostbaar voor. Dat was de boodschap van gedeputeerde Johannes Kramer donderdagavond tijdens het debat over weidevogels en landschap bij de Leeuwarder Courant.

Kramer%3A+stop+met+verketteren+in+Friesland
© Tienke Wouda

Iedereen moet stappen zetten om de weidevogelstand te verbeteren, vindt hij. De bijeenkomst 'Takomst fan 'e greide' trok tweehonderd mensen, waarvan zeker de helft boeren.

De debatavond van LC en Kening fan 'e Greide kwam er na reacties op een interview met vogelonderzoeker Egbert van der Velde dat eind juni in de krant verscheen. Hij stelt onder andere dat boeren weidevogels doodmaaien en dat agrarisch natuurbeheer een grote hypocriete bende is. 'Daarover heb een indringend gesprek met hem gehad. Agrarisch natuurbeheer is mij lief', zei Kramer.

Maar hij gaf ook aan dat er nog wel iets te verbeteren valt. 'Zo'n 5 procent van de boeren kijkt niet om naar weidevogels. De helft neemt geen contact op met de vogelwacht voordat hij gaat maaien, blijkt uit interviews tussen Friese boeren en de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO).'

Buren

Vogelonderzoeker Egbert van der Velde lichtte zijn uitlatingen in de Leeuwarder Courant toe. 'Als er niet heel veel verandert, dan zijn wij de weidevogels kwijt. Heel veel mensen werken er aan, maar het levert niets op.'

Dagvoorzitter Marijke Roskam vroeg Van der Velde waar de nuance zat. ' Ik weet dondersgoed at er ook veel boeren hun uiterste best doen', gaf de onderzoeker aan. Hij riep boeren op kritisch naar hun buren te kijken. 'Vaak lopen de kuikens daarnaartoe. En daar komt juist de loonwerker die snel moet.'

Kop in het zand

Dat stuitte melkveehouder Wieger van der Meulen tegen de borst. 'Dit soort onderzoeken zijn geldverslindend. Wij weten alles al. Maar onderzoekers steken hun kop in het zand als het gaat om predatie. Daar mag niet over gepraat worden.'

Melkveehouder Karst Breeuwsma uit Aldeboarn uit trof dit jaar 30 kievitsnesten aan op zijn land. Deze zijn allemaal uitgekomen.
Melkveehouder Karst Breeuwsma uit Aldeboarn uit trof dit jaar 30 kievitsnesten aan op zijn land. Deze zijn allemaal uitgekomen. © Karst Breeuwsma

De jonge boeren in het panel zien kansen om de weidevogels te helpen, gaven ze aan.

Voorzitter van collectief De Waadrâne Hans Kroodsma die samen met AJF-voorzitter Eke Folkerts, biologisch melkveehouder Jaring Brunia en de vogelonderzoeker in het panel zat, vindt dat boeren meer moeten durven. 'Mijn vader wil meteen gaan maaien als de buurman ook maait. Maar wellicht dat we daarin wat kunnen veranderen.''

Ook ziet hij kansen voor weidevogels door de koeien meer te weiden. 'Er is een groep die daar meer aan kan doen. De koeien vertrappen het gras, en dat biedt reliëf voor de vogels. '

Eke Folkerts zet de komende tijd vooral in op kennisvergroting van jonge boeren, stelde ze. 'Wij zijn vooral bezig met belangenbehartiging. Maar het is ook heel goed om de kennis te vergroten. Wat past bij mij?'

Sokken

Een van de weinige burgers die het woord nam riep boeren op om met burgers in gesprek te gaan. 'Laatst liep ik 's avonds laat op sokken naar een loonwerker die aan het ploegen was. Hij werd pissig dat ik met hem een discussie wilde voeren. Vaak wordt gezegd dat wij terug naar de stad moeten. Dat doet pijn.'

Klaas Sietse Spoelstra van het burgerinitiatief Kening fan 'e Greide vergeleek de discussie in Friesland met een mammoetschip. 'Het is verrekte lastig om een koers te bepalen. Er wordt te gemakkelijk over boeren gepraat. Er is collectieve onmacht. Er moeten omstandigheden worden gecreëerd voor een goed verdienmodel.'

Roze olifant

LTO-bestuurder Trienke Elshof miste in het panel een breed palet aan boeren. 'Wij zijn hier de roze olifant. Er wordt over je gesproken.' 'De reguliere boer is het ondergeschoven kindje', reageerden andere boeren uit de zaal.

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam wil tijdens een volgend debat LTO wel uitnodigen, zei hij. 'We wilden nu vooral jonge boeren aan het woord laten. We wilden geen welles-nietesspel.'

Warmerdam kreeg na publicatie van het artikel veel telefoontjes van boze boeren. Ook bezocht hij twee agrarische bedrijven, gaf hij aan. 'Wij zijn geen partij. Onze rol is de moeilijke vragen te stellen. Wij zullen niet altijd schrijven waar je het mee eens bent. Maar zeg niet meteen je abonnement op. Wij doen ons best.'

LC en Kening fan 'e Greide organiseren in de herfst drie vervolgbijeenkomsten in het veld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer