It+Fryske+Gea+aast+op+boerengrond+voor+weidevogels
Nieuws
© Ruud Ploeg

It Fryske Gea aast op boerengrond voor weidevogels

Natuurorganisatie It Fryske Gea wil meer boerengrond aankopen voor weidevogels. Ze start hiervoor een crowdfunding-actie. Hiermee hoopt de organisatie een impuls aan het weidevogelbeheer te geven.

Inmiddels is de natuurorganisatie met twee boeren in onderhandeling die hun grond aan de natuurorganisatie willen verkopen. Het gaat om ruim 20 hectare, geeft de directeur van It Fryske Gea Henk de Vries aan.

De afgelopen jaren heeft It Fryske Gea laten zien dat 'ze weidevogels beter kan beschermen dan de boeren', stelt De Vries. 'Boeren staan voor een dilemma. Als ze voor de weidevogels gaan, leveren ze in op het bedrijfsresultaat. Wij kunnen vol voor de weidevogels gaan', verklaart hij.

It Fryske Gea heeft 20.000 hectare in beheer in Friesland, waarvan 4.000 hectare grasland. Op de helft hiervan ligt een weidevogeldoelstelling. Volgens De Vries is het beheer de laatste tijd in enkele reservaatgebieden als de Workumerwaard in Zuidwest-Friesland succesvol, door onder andere ingrepen in bemesting, waterpeilverhoging en predatiebestrijding. Daar waar de Bond van Friese Vogelwachten aangeeft dat het aantal kieviten met 25 procent is gedaald dit jaar, herkent de natuurorganisatie dat niet in haar gebieden.

Goed seizoen

'We hebben een heel goed seizoen gehad. Dat kwam door het mooie weer, er waren veel insecten. Veel kuikens zijn vliegvlug geraakt.' Cijfers heeft It Fryske Gea hierover nog niet, dat wordt binnenkort meer concreet. De Vries geeft aan dat ze het weidevogelbeheer 'heel graag' samen met de boeren wil oppakken. 'Weidevogelbeheer moet op landschapsschaal gebeuren. Daar waar de jongen grootgebracht worden, die schil, daar heeft de boer ook een hele grote rol.'

Schatkist

Eerder probeerde de Bond van Friese Vogelwachten met acties ook grond aan te kopen van boeren. It Fryske Gea verwacht op steun van haar 36.000 leden. 'Het is een experiment. De bodem van de schatkast is in zicht, daarom roepen we de hulp van de leden, maar ook niet-leden als bedrijven in. We willen niet alleen afhankelijk zijn van geld van het rijk. Maar ook in staat zijn om geld op het kleed te leggen.'

Volgens voorzitter Wilco de Jong van het Kollektivenberied Fryslân is het afwachten wat het effect is van het plan van It Frykse Gea. 'De Bond van Friese Vogelwachten had eerder ook zo'n plan, daar hoor je nu niet veel meer over. Grond kost nog altijd zo'n 40.000 tot 50.000 euro. Maar dit plan kan ook een positieve uitwerking hebben: boeren die met hart en ziel aan agrarisch natuurbeheer hebben gedaan en hiermee stoppen, zijn vaak teleurgesteld dat het mooie pareltje verdwijnt. Dat kan nu misschien voorkomen worden.'

Hoeveel boerengrond It Fryske Gea in handen wil krijgen voor natuur, daar heeft De Vries geen verwachtingen bij. 'De eerste bedragen zijn binnen. Maar wij zijn geen Elfstentochtzwemmer, dat realiseren we ons ook.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer