Oproep voor protest tegen jacht op wulp en grutto

De Vogelbescherming voert een actie tegen de jacht op grutto's en wulpen in Frankrijk. Nederlandse boeren die de weidevogelstand aan het hart gaat, worden opgeroepen ook mee te doen.

Oproep+voor+protest+tegen+jacht+op+wulp+en+grutto
© Nieuwe Oogst

In Franse kustregio's is de jacht op wulpen nog steeds toegestaan. De vogels rusten daar vaak tijdens de trek of ze overwinteren er. Al direct over de grens met België staan lokvogels op het strand om de wulpen binnen schootsafstand te krijgen.

De jacht op grutto's is, mede dankzij een lobby uit Nederland, sinds tien jaar niet meer toegestaan. Het gaat echter om een moratorium, niet om een definitief verbod. De Franse overheid wil de jachtsluiting slechts met 1 jaar verlengen.

Internetconsultatie

Het betrokken ministerie houdt nu een internetconsultatie over het jachtbeleid. De Vogelbescherming vindt dat Nederlanders daarin ook hun mening moeten laten horen. Op hun website zijn aanwijzingen te vinden voor het invullen van de consultatie. Omdat de consultatie al op 1 augustus sluit, is het alleen nog mogelijk om dinsdag 31 juli te reageren.

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Carola Schouten (LNV). Zij zouden de Franse regering moeten aanspreken op het jachtbeleid voor deze vogels.

Nationale vogel

In Nederland worden overheidsgeld uitgetrokken om de wulp en de grutto te beschermen. Veel boeren doen iets extra’s voor deze vogels, vaak met hulp van vrijwilligers. Het publiek koos enkele jaren geleden de grutto als nationale vogel tijdens een verkiezing van Vroege Vogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer