Rijksuniversiteit weigert gesprek met LTO Noord

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) weigert een gesprek met LTO Noord. Ook wil ze geen bijdrage leveren aan de rectificatie van het artikel 'Weggemaaid' dat eind juni in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden werd geplaatst. LTO Noord had hier in een brief om verzocht.

Rijksuniversiteit+weigert+gesprek+met+LTO+Noord
© Karst Breeuwsma

In het artikel komen RUG-onderzoekers Egbert van der Velde en Theunis Piersma aan het woord. 'Zij halen fors uit naar boeren zonder dat het evenwichtige beeld, zoals wetenschappelijk onderbouwd, in het artikel wordt aangegeven', schrijft LTO Noord.

• Lees ook: 'Weidevogelverhaal killend voor sector'

Volgens LTO Noord worden er stellingen in het artikel geponeerd die niet gestaafd worden door cijfers en feiten en tendentieus zijn. 'Dit brengt schade toe aan het imago van de agrarische sector en daarmee ook aan het imago van onze leden', schrijft voorzitter Trienke Elshof van regio Noord.

Cruciaal

LTO Noord vindt samenwerking tussen onderzoek en boeren in het veld cruciaal. 'Dit polariserende artikel kan het draagvlak onder boeren ondermijnen.' Volgens de organisatie doen de uitspraken van de onderzoekers geen recht aan de inzet van de collectieven. 'Ze doen afbreuk aan die samenwerking. Dit betreuren wij ten zeerste omdat wij hechten aan het belang van weidevogels en weidevogelbeheer.'

De Rijksuniversiteit Groningen ziet geen aanleiding om hierover in gesprek te gaan met LTO Noord, geeft woordvoerder Jorien Bakker aan. 'Wij bepalen niet wat wetenschappers zeggen. Dit is academische vrijheid, daar gaat het College van Bestuur zich niet in mengen. Het recht op vrije meningsuiting is een groot goed. Bovendien zijn onze onderzoekers al regelmatig in gesprek met LTO.'

Fronten

LTO-regio Noord-voorzitter Trienke Elshof noemt 'het niet sterk' dat de RUG niet openstaat voor een gesprek. 'Het is bijzonder dat de RUG dit niet wil. We hebben elkaar op allerlei fronten nodig, dan is het belangrijk dat je elkaar vertrouwt. Wij vallen hun sector ook niet aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer