Herfst is de goede tijd voor bestrijding rotkreupel

Het najaar en de winter zijn de beste momenten om rotkreupel bij schapen goed aan te pakken, zo luidt het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Herfst+is+de+goede+tijd+voor+bestrijding+rotkreupel
© Han Reindsen

In grote koppels en in chronische gevallen blijft rotkreupel, zonder een stipt doorgevoerde behandeling, een vervelende kwaal die een dier gemakkelijk oploopt. Eenmaal op het bedrijf aanwezig, is het lastig om weer van de aandoening af te komen.

Op bedrijven waar rotkreupel chronisch aanwezig is, zijn het najaar en de winter het beste moment om rotkreupel goed aan te pakken. In deze periode komen de laagste aantallen dieren voor op het bedrijf en de buitentemperatuur is zodanig laag dat rotkreupel zich niet of bijna niet meer uitbreidt.

Test

De aandoening wordt regelmatig vermoed, maar de diagnose wordt meestal niet gesteld. GD beschikt sinds ruim twee jaar over een test die de aanwezigheid van de rotkreupelbacterie op het bedrijf aantoont. Daarna kan de schapenhouder de bacterie gericht bestrijden.

Rotkreupel is een besmettelijke tussenklauwhuidaandoening die zorgt voor groeivertraging en verhoogd antibioticagebruik. Bovendien tast een infectie het dierwelzijn aan. De aandoening wordt veroorzaakt door een samenspel van twee bacteriën: Dichelobacter nodosus en Fusobacterium necrophorum.

Tussenklauwspleet

F. necrophorum dringt in de door vocht verweekte opperhuid van de tussenklauwspleet binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. D. nodosus ruimt met behulp van eiwitsplitsende enzymen eiwit op. Zo kunnen de bacteriën zich samen de diepte inwerken en het klauwhoorn ondermijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer