Spaanse bewakers voor Groningse kudde

Door de toename van het aantal wolven in ons land besloot schapenhouder Mike van der Most om zijn kudde-bewaking uit te breiden met Pyrenese berghonden.

Van der Most zag dit ras in Spanje aan het werk en was meteen verkocht: ‘Het was fantastisch om te zien hoe 6 honden zonder herder een hele kudde kunnen begeleiden en bewaken. Ik heb meteen 2 pups aangeschaft en die langzaam aan mijn eigen kudde in Leek laten wennen.'

De honden zijn nu 8 maanden oud en volgens Van der Most nog een beetje aan het puberen. Maar hij hoopt over een tijdje het duo zonder begeleiding bij de kudde te kunnen laten. En dat het publiek op afstand blijft: ‘Mensen vinden het schattige honden en proberen ermee in contact te komen. Of zelfs te voeren. Dat wil je natuurlijk niet want deze honden moeten op de kudde gericht zijn en niet op mensen.'

Wolvenwacht

Mike van der Most ziet de Pyrenese berghond als onderdeel van zijn beveiligingsplan. Er staan om sommige percelen stroomhekken maar hij heeft op zijn landgoed ook veel houtwallen waar het plaatsen van stroomdraden lastig en duur is. Daarom houdt medewerker Wil Seijkens ’s nachts regelmatig een oogje in het zeil bij de kudde. Hij heeft dan ook de bijnaam Wolvenwacht Willy gekregen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer