%27Gras+had+meer+te+lijden+onder+droogte+dan+mais%27
Interview
© Johan Wissink

'Gras had meer te lijden onder droogte dan mais'

Bij melkveehouder Gerrit de Jong uit Meerkerk kan de hakselaar bijna aan de slag. De deelnemer aan het Maismeetnet hoopt 45 ton mais per hectare te oogsten.

Wanneer gaat u de mais oogsten?

'Ik sta op het punt om de loonwerker te bellen. De mais begint al rijp te worden. Vorige week was de mais nog groen en lag het drogestofpercentage nog op 33 tot 34 procent. Nu gaat het richting de 37 procent.'

Een vanggewas zaaien we niet, want het lukt doorgaans niet om voor de herfst voldoende massa op het land te krijgen

Gerrit de Jong, melkveehouder in Meerkerk

Heeft uw mais erg geleden onder de droogte?

'Dat valt mee. De mais staat er mooi bij. Zeker als ik het vergelijk met ons grasland. Dat heeft flink te lijden gehad onder de droogte. We konden de mais pas rond 15 mei zaaien, omdat er eind april nog 50 millimeter regen is gevallen. Het land was ontzettend nat. We zitten hier namelijk op zware klei op veen. Toen de mais begon te ontwikkelen, viel de droogte in. Daardoor begon het gewas diep te wortelen, op zoek naar vocht.'

Hoe hoog schat u de opbrengst?

'Ik denk dat we 45 ton per hectare kunnen halen, oftewel 16 tot 17 ton droge stof per hectare. Dat is minder dan vorig jaar. Toen lag de opbrengst op wel 50 ton per hectare met een drogestofpercentage van 40 procent.'

Hebt u voldoende ruwvoer voor de winter?

'Ja, in principe wel. We hebben van de afgelopen drie jaar nog een aanzienlijke hoeveelheid mais en gras liggen, dus daarmee redden we het nog wel tot november.

'Alles bij elkaar is er genoeg voer tot ongeveer volgend jaar mei. Maar hadden we die ruwvoervoorraad niet, dan was er zeker een probleem. Bij de boeren in de regio is er ook geen reden tot paniek. We zitten hier in een erg grasrijk gebied.'

Wat komt er na de mais?

'Op de maispercelen die achter de stal liggen, komt blijvend grasland. We telen nooit langer dan drie jaar achter elkaar mais op een perceel. Een paar andere maispercelen laten we zwart liggen.

'Vanwege de grondsoort is het in onze regio niet gebruikelijk om een vanggewas te zaaien. Het lukt doorgaans nauwelijks om voor de herfst voldoende massa op het land te krijgen. Je mist dan de organische stof die mineralen moet vastleggen. Het effect van een vanggewas is dan weg.'

Wat doet u met beschadigde graspercelen?

'Een aantal zaaien we komend seizoen in met mais. Sommige percelen zijn volledig vernietigd. Doorzaaien heeft hier geen zin. Overigens zetten we meestal mais op de graspercelen die vernieuwd moeten worden. Dat is altijd even een gepuzzel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer