Grote verschillen tussen maispercelen

Bij de maisteelt van 2018 kan het juichen pas beginnen als het gewas in de kuil zit, merkt melkveehouder Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond. De planten ogen alsof ze niet veel kunnen hebben. De met buien gepaarde wind kan hierdoor alsnog voor problemen zorgen, denkt hij.

De melkveehouder heeft drie percelen. Bij huis heeft hij een perceel die het prima doet. Opvallend zijn de andere twee percelen. Die staan tien kilometer verderop in Buinen. Naar één van die twee percelen kijkt hij liever niet. De mais staat daar op zandgrond. ‘Hier is het mais iets hoger dan twee meter. Hij is bemest met 35 kuub drijfmest, daar zit tevens 350 kilogram kali 60 per hectare bij, is anderhalf hectare groot. Kali 60 is voor de watertransport, maar gezien de weersomstandigheden van dit jaar oogt de mais zoals die is.

Het derde perceel staat aan de andere kant van het dorp en heeft een andere bodem. Dit is een veengrond, dat kun je ook aan de plant zien. De plant die oogt vele malen vitaler als bij het andere perceel. Als ik de meetlat ernaast zet, dan kun je ook zien dat ie beduidend hoger is. Deze die meet met gemak 3 meter. De bladontwikkeling en blad fotosynthese is vele malen mooier, de kleuren zijn nog mooi groen. Dit is gewoon een vitaal gewas.’

Vedder kiest dit jaar kwantiteit boven kwaliteit. ‘We wachten niet tot de kolf rijp is. Mocht het veel regenen, dan worden de problemen groter. Ook omdat het gewas wat kwetsbaar is, blijf ik niet te lang wachten. Dit jaar is de maisteelt vol uitdagingen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer