%27Met+droogte+kom+je+verder+dan+met+nat+weer%27
Interview
© Johan Wissink

'Met droogte kom je verder dan met nat weer'

Melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren teelt 9 hectare mais op klei op veen. Hoewel het ook in Friesland weinig heeft geregend, is hij tevreden over de groei en de kolfzetting van de mais.

Hoe staat de mais erbij?

'De mais is mooi groen en is tussen de 2,60 meter en 2,70 meter hoog. Dat is niet eens zoveel minder hoog dan vorig jaar. De kolfzetting lijkt ook goed uit te pakken. De korrels zijn nu nog lekker zoet om te eten. Ik proef af en toe een stukje. Maar dat betekent ook dat de mais nog niet goed is om in te kuilen.'

Ik schat aan de hand van de korrel en de kleur van het gewas dat ik nu op een drogestofgehalte van rond de 22 procent zit

Roelof de Jong, melkveehouder in Sibrandabuorren

Heeft de mais last van de droogte?

'Het heeft hier in Friesland, net als in de rest van het land, niet veel geregend. Eind mei hadden we nog een dikke bui met ruim 50 millimeter regen. Daarna is het vrijwel droog geweest met af en toe een klein buitje.

'Maar het blijkt dat de mais op deze grond toch redelijk goed kan doorgroeien. Je kunt dat niet vergelijken met de zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland. We hebben nog wel wat regen nodig, maar ik verwacht toch een redelijke oogst.'

Heeft dat ook te maken met het feit dat u de mais onder folie hebt geteeld?

'Dat denk ik wel. Daardoor heeft het gewas na het zaaien even een goede ontwikkeling gehad vanwege de warmte. Het gewas heeft daardoor dikkere stengels en is goed beworteld. Dat heeft zeker effect gehad onder deze droge omstandigheden.

'We kunnen het verschil goed zien, omdat we ook een stuk mais niet onder folie hebben geteeld. Die mais staat lager en we verwachten dat stuk ook later te kunnen oogsten.'

Wanneer kunt u oogsten?

'Ik denk tussen half en eind september. Ik streef naar een drogestofgehalte van 35 procent. Ik heb een paar natte kuilen, dus dat zou dan mooi compenseren. Ik schat aan de hand van de korrel en de kleur van het gewas dat ik nu op een drogestofgehalte van rond de 22 procent zit. Volgens mijn loonwerker komt daar rond de 3 procent droge stof per week bij, dus dan ben je een maand verder, wil je kunnen oogsten.'

Hebt u voer genoeg voor de winter?

'Ja, dat komt goed. Ik heb de koeien nu binnen, zodat het gras weer kan groeien. Een groot perceel gras dat ik dit voorjaar heb ingezaaid, wordt nu ook groen. We hebben het geklepeld vanwege het hoog opgaande onkruid in het gras. Het gras kan nu groeien en ik verwacht daar ook nog een snede van te oogsten.

'Ik had nog een voorraad kuilgras van vorig jaar, dus daar kom ik op deze manier mooi vanaf. Zo heeft de droogte ook weer voordelen. Je komt er over het algemeen verder mee dan met extreem nat weer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer