Effect+droge+zomer+in+mais+tastbaar
Nieuws
© Studio Kastermans

Effect droge zomer in mais tastbaar

Omgewaaide mais, builenbrand en kleine kolven. De gevolgen van de droge zomer worden bij sommige Maismeetnetters concreet. Andere ondernemers hebben niet te klagen.

Melkveehouder Dick Davelaar uit Leusden was maandag mais aan het inkuilen. Hij zette een extra trekker met rol in om de lucht uit de maiskuil te krijgen.

Elders hadden deelnemers aan het Maismeetnet last van builenbrand als gevolg van de droogte. Ferd van de Ven uit Lage Mierde signaleert dit bij een aantal percelen. Ook het Maismeetnetperceel van Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo heeft hier pleksgewijs last van. Wissels signaleert een enorme variatie in kolfgrootte.

Corné Rommens uit Hoeven heeft zelfs een perceel vanwege builenbrand geoogst. 'Het werd alleen maar erger. Er zat weinig anders op. Ook lag een deel van die mais plat.' Het getroffen perceel was niet het perceel dat hij bijhoudt in het kader van het Maismeetnet, want dat staat er goed bij. 'Die mais moet zeker nog twee weken staan.'

Wind

Bij enkele deelnemers aan het Maismeetnet heeft de wind schade veroorzaakt. Bij Wissels, waar de loonwerker 4 september gaat hakselen, ligt mais in andere percelen dan het Maismeetnetperceel plat. Willy Aarts uit Hallum ziet een kwart van zijn Maismeetnetperceel platliggen. 'De wind stond dwars op de rij. Dat wordt lastig met hakselen.'

Volgens biologisch melkveehouder Guido Frijns uit Reijmerstok ontbreekt het de mais aan de bovenste wortels. 'Misschien dat hierdoor de stabiliteit minder is. Hier in de buurt is veel mais omgegaan.'

Ook Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond ziet in zijn omgeving mais platgaan. 'De mais kan dit jaar niets hebben. Het gewas oogt tot nu toe goed, ook al is de mais geen topper. De kolfzetting komt mooi op gang en de korrels beginnen nu een beetje verkleuren.' Hij denkt over vijf weken mais te gaan hakselen.

Witte klaver

Opvallend genoeg doet bij Vedder de witte klaver het bij droogte prima. 'Als ik straks een mengsel doorzaai, verhoog ik het aandeel witte klaver iets. Zo anticipeer ik op de droogte.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer