Eerste+mais+gehakseld+en+land+voorbereid+op+graszaai
Achtergrond
© Jan van den Brink

Eerste mais gehakseld en land voorbereid op graszaai

De drogestofpercentages in de mais klimmen geleidelijk op. Bij vier boeren van het Maismeetnet zit de mais in de kuil. Een aantal staat op het punt van hakselen en de rest heeft nog tijd nodig.

Deze week is de laatste 12 hectare mais van Dick Davelaar uit Leusden gehakseld. Hij schat de opbrengst op ruim 40 ton per hectare. 'Ik heb de indruk dat de opbrengst 5 tot 10 ton per hectare lager is dan vorig jaar, al kan ik dat lastig inschatten. Maar het is goede mais met mooie kolven.'

Enkele weken geleden kuilde Davelaar ook al een partij mais in. De dag erna ontstond er gasvorming boven op de kuil. 'We hebben de nieuwe mais over deze kuil heen gelegd en gelukkig was er niets aan de hand. Geen gasvorming dit keer.'

Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone oogstte vorige week woensdag een deel van zijn mais.

Ik heb de indruk dat de opbrengst 5 tot 10 ton per hectare lager is dan vorig jaar, al kan ik dat lastig inschatten

Dick Davelaar, melkveehouder in Leusden

Beregenen

Ook Jolan van Noye uit Escharen heeft de mais binnen. Hij oogstte het gewas twee weken geleden bij een drogestofpercentage van 37 procent. De opbrengst ligt op circa 40 ton per hectare, net als vorig jaar. 'We zijn tevreden. Dat komt waarschijnlijk ook door het beregenen', zegt zijn zoon Roan van Noye. Inmiddels is het perceel geploegd en kan er gras worden gezaaid.

Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo richt zich eveneens op het landwerk. Vorige week ging het mes in de mais en dinsdag zette hij zijn cultivator in het maisland. De kwaliteit en opbrengst van zijn mais wisselen sterk. 'Er zat nog wat builenbrand en sommige plekken waren verdroogd. Maar onze loonwerker vond onze mais nog mooi groen. Hij had elders voornamelijk afgestorven mais gehakseld.'

Plant te groen

Bij de overige deelnemers aan het Maismeetnet stond de mais deze week nog op het land. Bij Marco Heijblok in Hippolytushoef blijft dat nog twee weken zo. 'De kolf is nog niet goed en de plant is te groen.'

Zo ook bij Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond. 'De plant is nog knalgroen, maar de pit zit al in de korrel. Het zijn mooie kolven. Ik telde achttien rijen korrels.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer