Zwaar+landbouwverkeer+smalle+wegen+vraagt+oplossing
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zwaar landbouwverkeer smalle wegen vraagt oplossing

Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Woerden en gebruikers en bewoners van het veenweidengebied zijn een zoektocht gestart naar oplossingen voor het probleem van bodemdaling en zwaar landbouwverkeer op de vaak smalle wegen.

Alleen door intensief samen te werken kan het buitengebied echt toekomstbestendig gemaakt worden, stellen de partijen. Afgelopen donderdag 6 september gingen de partijen in gesprek over vernieuwende oplossingen onder de titel 'Veenweiden in beweging'. Die moeten eind 2019 in een gezamenlijke agenda worden vastgelegd.

Om het veenweidengebied leefbaar en (economisch) gezond te houden is dringend actie nodig, vinden de betrokkenen. 'Het is twee voor twaalf. De urgentie om het veenweidegebied toekomstbestendig in te richten is groter dan ooit', aldus gedeputeerde Mariette Pennarts-Pouw van provincie Utrecht.

© Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

Dit is het moment om de problematiek aan te pakken

Uitdagingen

De kunst is om een goed evenwicht te vinden tussen economische belangen en maatschappelijke opgaven. Zo is bijvoorbeeld zwaar landbouwverkeer nodig voor de agrarische bedrijven in het gebied, maar vormt het een veiligheidsrisico voor fietsers.

Voor het veenweidengebied is het van belang om te zoeken naar duurzame oplossingen voor infrastructuur en energie, landbouw en waterbeheer, bodemdaling en klimaatverandering. Daarbij moeten we ook blijven werken aan het behoud van het landschap, mogelijkheden voor recreatie en het in stand houden van de biodiversiteit.

Bodemdaling

Pennarts-Pouw: 'Mede door de ontwikkelingen van beleid en kennis (innovaties) is dit hét moment om de problematiek van bodemdaling en agrologistiek beet te pakken.'

Wethouder Arthur Bolderdijk van gemeente Woerden stelde: 'In dit gebiedsproces zie je heel duidelijk de kracht van samenwerking terug. Door samen de mogelijke oplossingsrichtlijnen te onderzoeken, ontstaan er nieuwe inzichten. Zoals veiligere verkeerssituaties en een groei in de economische vitaliteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer