Vraagtekens+bij+gaswinning+Midden%2DDelfland
Nieuws
© Koen van Wijk

Vraagtekens bij gaswinning Midden-Delfland

De Midden-Delfland Vereniging (MDV) zet grote vraagtekens bij de plannen om meer gas te gaan winnen uit het veld Gaag-Monster dat deels onder het landelijk gebied van Midden-Delfland ligt. Dat blijkt uit een bericht op haar site.

De belangenvereniging heeft net als vele andere partijen bezwaar gemaakt. Onder meer vanwege de dreiging van extra bodemdaling waar het veenweidengebied nu ook al last van heeft.

De MDV heeft bezwaar tegen het nieuwe winningsplan dat de NAM heeft ingediend het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bodemdaling

De vereniging ziet met name gevaren voor het landschap van Midden-Delfland. Zo dreigt extra bodemdaling van ongeveer twee centimeter bovenop de bodemdaling die al veroorzaakt wordt door de al vergunde gaswinning en die door het oxideren van het veen in het gebied.

Een ander gevaar schuilt in water- en bodemverontreiniging. Bovendien lijkt het erop dat de partijen de gevolgen voor de primaire waterkeringen niet serieus nemen, stelt de MDV.

Fracking

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al sinds de jaren tachtig gas uit het veld Gaag-Monster. De NAM wil nog de laatste restjes eruit halen onder meer via ‘fracking’.
De vereniging wijst er in haar zienswijze op dat aan de diepe ondergrond alleen indirect gemeten kan worden en de onzekerheden daarover groot zijn.

De vereniging vraagt minister Eric Wiebes bij zijn besluit over dit gaswinningsplan zorgvuldiger om te gaan met de belangen van het voor de metropoolregio Rotterdam - Den Haag zo belangrijke Midden-Delflandgebied. Dit bovendien het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland, aldus MDV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer