Verkenningen Restveen Moordrecht gestart

Namens provincie Zuid-Holland starten deze week twee gebiedsadviseurs van CLM (Centrum Landbouw en Milieu) met verkenningen in het restveengebied bij Moordrecht.

Verkenningen+Restveen+Moordrecht+gestart
© Mooi Zuidplas

Deze polder van enkele honderden hectares staat vanwege bodemdalingsproblematiek op de nominatie om een andere inrichting te krijgen omdat het landbouwperspectief minimaal is, wat betreft de provincie, gemeente Zuidplas en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

LTO Noord wil snel duidelijkheid in het proces. LTO-leden in het gebied zien niets in aangedragen alternatieven als natte teelten en dringen aan op duidelijkheid en realisme.

Peilaanpassingen

De LTO-leden willen ofwel hun bedrijf voortzetten of op een goede manier uitgekocht worden. Naast vier toekomstgerichte melkveehouderijen telt de polder veel versnipperd grondbezit, waarbij ook agrarisch gebruik zit.

Als de overheid geen peilaanpassing meer wil doorvoeren, moet zij een goed alternatief bieden

Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap verwachten dat het op termijn niet mogelijk is om peilaanpassingen door te voeren om de bodemdaling te volgen. Daarom is de polder aangewezen als 'knikpuntgebied', waar alternatieven voor de huidige melkveebedrijfsvoering worden gezocht.

Natte teelten

Zo wordt gekeken naar adaptieve landbouw met natte teelten als lisdodden en cranberries als nieuw verdienmodel. Ook verkent de provincie de mogelijkheid van een pilot 'Zonneboeren', eventueel in combinatie met dubbel grondgebruik. Verder zijn recreatie, natte natuur, waterberging en natuurinclusieve landbouw in beeld.

'Natte teelten zijn nog in een te experimenteel stadium en ik betwijfel of dat in de toekomst rendabel wordt', stelt Paul Oudijk, melkveehouder en lid van het algemeen bestuur van het waterschap met een geborgde zetel.

Geïnvesteerd

'Bovendien hebben melkveehouders dan niks meer aan hun ligboxstallen en machinepark waarin zij geïnvesteerd hebben', aldus Oudijk.

'Als de overheid geen peilaanpassing meer wil doorvoeren, moet zij een goed alternatief bieden. Daarop wachten we al lang. Het zit vooral vast op geld. Met de 2 miljoen euro die de provincie gereserveerd heeft begin je niet veel.'

Herhaling

Hij verwacht niet veel van de gebiedsverkenningen die deze maand starten. 'Dat is eerder ook al eens gebeurd. Het is een herhaling van zetten. Dit proces loopt al meer dan tien jaar maar als er geen geld vrijgemaakt wordt komt er geen oplossing. '

Het restveengebied en polder Middelburg Tempelpolder zijn de eerste polders die door provincie Zuid-Holland op termijn worden opgegeven als puur agrarische polder vanwege de bodemdalingproblematiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer