Opening proefvelden met planten lisdodden

De proefvelden voor natte teelten van het Innovatieprogramma Veen (IPV) zijn dinsdag officieel geopend in Nauerna, onder meer met het planten van lisdodden, het uitzetten van azolla en het inunderen van enkele teeltvakken.

Opening+proefvelden+met+planten+lisdodden
© Bert Hartman

Projectleider Martijn Korthorst van Natuurlijke Zaken is blij met de aftrap. 'Door het natte najaar en de koude winter hebben we de nodige hinder ondervonden bij de aanleg van de teeltvakken. Dat zorgde voor vertraging, doordat de graafmachines onmogelijk aan de gang konden op de zompige veengrond.'

Bodemdaling

Het droge weer van de afgelopen weken zorgde ervoor dat Korthorst en zijn collega's van agrarisch natuurcollectief Water, Land & Dijken en Landschap Noord-Holland de genodigden veilig over de dijkjes rondom de proefvelden konden loodsen. Doel van de paludicultuur is om een alternatief voor de traditionele melkveehouderij in de veenweiden te ontwikkelen en zo de bodemdaling te remmen.

Teeltspecialist Nautilus demonstreerde een door een rupsvoertuig aangedreven omgebouwde aardbeienplantmachine die gaten boort om de lisdodden te planten. Daarnaast liggen er proefvelden waar het gewas is ingezaaid.

Experimenten

Tot 2021 worden experimenten uitgevoerd in verschillende manieren van beheren en oogsten van natte gewassen. Korthorst: 'Een deel is bestemd als veevoer. De grootste potentie ligt in de plantenvezels die een goede grondstof zijn voor natuurlijke bouwmaterialen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer