Boeren Loon op Zand bezorgd om gaswinning

Boeren maken zich zorgen over het voortzetten van aardgaswinning in het gebied tussen Loon op Zand en Tilburg. De bezwaren van beide gemeenten, provincie Noord-Brabant en de waterschappen zijn voor minister Eric Wiebes (EZK) geen aanleiding om de vergunning geheel of gedeeltelijk te weigeren.

Boeren+Loon+op+Zand+bezorgd+om+gaswinning
© Dirk Hol

De meeste gronden rondom de gaswinningslocatie in Loon op Zand zijn van boeren. Zij maken zich zorgen over de mogelijk hernieuwde vergunningverlening voor zes jaar. Vooral de onzekerheid over de bodemdaling op de lange termijn en de winningswijze door fracking leveren veel weerstand op.

Tegenstanders van de gaswinning, waaronder ZLTO, kwamen woensdag bijeen in Waalwijk. ZLTO Dongen-Loon op Zand wil een zienswijze indienen op het ontwerpinstemmingsbesluit dat tot en met 1 augustus ter inzage ligt. Ook denkt de afdeling erover de petitie te tekenen van een lokale actiegroep die tegen de gaswinning is.

Dertig jaar

'Niemand kan ons garanderen wat de gevolgen over dertig jaar zijn', zegt afdelingsvoorzitter Mieke Broeders.

Op basis van adviezen van de Mijnraad, TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Technische commissie bodembeweging concludeert Wiebes dat de veiligheid voor omwonenden, de risico's op beschadiging aan gebouwen of infrastructuur en schade aan natuur of milieu niet in het geding zijn.

Ook het planmatig beheer van van delfstoffen, aardwarmte of andere natuurlijke hulpbronnen, waaronder drinkwater, zouden niet in het geding zijn.

Negatieve adviezen

Daarmee heeft de minister de negatieve adviezen van de gemeenten Loon op Zand en Tilburg, provincie Noord-Brabant en de waterschappen weerlegd en is hij van plan de vergunning voor aardgaswinning door Vermilion Energy toe te staan, waarbij de winning onder meer gebeurt door fracken.

Bij fracken worden kleine explosies opgewekt, zodat gas vrijkomt en naar de winput kan worden geleid. Volgens SodM is deze methode al 'honderden keren' toegepast zonder nadelige gevolgen.

Bodemdaling

De bezwaarmakers wezen Wiebes op de risico's zoals trillingen en bodemdaling. Vorig jaar ontsnapte er bij Vermilion Energy in Loon op Zand bij onderhoudswerk een nevel van grondwater met aardgascondensaat. Daarbij kwamen schadelijke en giftige stoffen vrij. Gewassen op aanpalende percelen moesten uit voorzorg worden verwijderd.

Volgens het bedrijf is de kans op bodemtrilling verwaarloosbaar en wordt de bodemdaling nauwkeurig in de gaten gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer