Zwijnen vaak door openstaande hekken

LTO Noord roept ruiters en menners op de Veluwe op om hekken in faunarasters na het passeren weer te sluiten. Het komt regelmatig voor dat wilde zwijnen en ander wild via deze hekken op landbouwgebied terecht komen.

Zwijnen+vaak+door+openstaande+hekken
© Twan Wiermans

Het gevolg is dat wilde zwijnen en herten de landbouwgebieden intrekken en schade aan gewassen veroorzaken. Bovendien moeten deze dieren dan worden afgeschoten.

Volgens LTO Noord merken boeren en boswachters regelmatig dat ruiters en andere passanten deze hekken open laten staan. ‘Vaak uit onwetendheid omdat zij het nut van dit hek niet kennen.’

LTO Noord-bestuurder Dirk Dekker heeft het idee dat het dit jaar vaker gebeurt doordat de zwijnen door de droogte er meer op gefocust waren. ‘Er was minder voedsel, en dus is het logisch dat ze een uitgang zoeken richting de landbouwgebieden.’

Nulstand

Buiten het aangewezen gebied op de Veluwe geldt voor zwijnen een nulstand. Dekker: ‘Dat wil ook zeggen dat boeren eigenlijk geen recht hebben op schadevergoeding. Gelukkig gaat provincie Gelderland daar heel coulant mee om, maar we moeten er daarom met zijn allen wel alert op zijn dat de zwijnen zoveel mogelijk binnen de afrastering blijven. Anders neemt de schade flink toe en moeten er ook veel meer zwijnen geschoten worden.’

Om ruiters hierop attent te maken, is er een oproep naar ruiterbladen en populaire ruitersites verstuurd. Ook is er contact gelegd met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond en de Federatie Nederlandse Ruitersportcentra. Zij delen dit bericht met hun achterban. Daarnaast worden de terreinbeherende organisaties gevraagd om deze oproep te ondersteunen.

Faunarasters

Diverse dorpskernen en landbouwgebieden in Nederland worden al jaren beschermd door zogeheten faunarasters tegen schade van onder andere wilde zwijnen. Daarnaast liggen er wildroosters in het gebied, waar wandelaars en fietsers overheen kunnen, maar herten, zwijnen en ander wild niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer