PvdD+vraagt+Schouten+op+te+treden+tegen+drukjacht+op+zwijnen
Nieuws
© Nationale Beeldbank/ bb

PvdD vraagt Schouten op te treden tegen drukjacht op zwijnen

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen een experiment met drukjacht op wilde zwijnen in Noord-Brabant. De fractie in de Tweede Kamer heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan minister Carola Schouten van LNV.

Brabant wil in het zuidoosten van de provincie een-op-een-drukjacht op wilde zwijnen als proef toestaan. De huidige jachtmethoden zijn niet effectief genoeg, benadrukken onder meer ZLTO en de gemeente Heeze-Leende. De aantal wilde zwijnen in Limburg en Brabant nemen steeds verder toe.

Bij een-op-een-drukjacht worden zwijnen opgejaagd door een drijver en opgewacht door een jager die ze afschiet. Dierenbeschermers zijn daar op tegen. PvdD-Kamerlid Van Kooten-Arissen verwoordt de bezwaren uitvoerig in haar vragen aan Schouten.

Ineffectieve jachtmethode

Zo geeft ze aan dat er slechts een 'schimmig' verschil is tussen drukjacht en de verboden drijfjacht. Bovendien zou het gaan om een ineffectieve jachtmethode. Een ander bezwaar is dat er geen jagers meer zouden zijn die een schietvaardigheidsproef hebben afgelegd die gericht is op het schieten van grote hoefdieren.

De conclusie van de PvdD is dat de drukjacht niet zou moeten worden toegestaan, ook niet als experiment en zeker niet aan direct belanghebbenden. Van Kooten-Arissen vraagt minister Schouten het wettelijk verbod op bewegingsjacht op wilde zwijnen landelijk te handhaven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer