POV wil handhaving nulstand wilde zwijnen

Het landelijk bestuur van de POV vindt dat het risicobeheer voor wilde zwijnen moet worden aangescherpt. De inzet moet zijn: handhaving van de nulstand.

POV+wil+handhaving+nulstand+wilde+zwijnen
© Eigen foto

De POV zegt dat in reactie op de monitoring van wilde zwijnen op 'normale varkensinfectieziekten'. Dat onderzoek was er tot nu toe niet, maar is op initiatief van de POV tussen juni 2016 en juni 2017 uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Uit onderzoek van 262 unieke serummonsters van wilde zwijnen afgeschoten in Nederland blijkt nu dat zij antistoffen hebben tegen APP, Influenza A-virus en Mycoplasma hyo (MHYO). PRRS werd niet gevonden in de onderzochte monsters en PED werd slechts in één monster aangetroffen.

Uitwisseling ziektekiemen

Het onderzoek geeft aan dat uitwisseling van ziektekiemen tussen wilde zwijnen en varkensbedrijven waarschijnlijk frequent plaatsvindt. Deze conclusie is ook in het kader van de dreiging van insleep van AVP zorgwekkend en zal worden neergelegd bij het ministerie van LNV, de provincies en de Wildbeheereenheden (WBE's.)

In de wilde zwijnenpopulatie in Nederland vindt actieve monitoring plaats naar de ziekte van Aujeszky, Afrikaanse Varkenspest, Klassieke Varkenspest en trichinen. Deze monitoring van varkensziekten is afgesproken in het convenant Diergezondheidsfonds. Monitoring van wilde zwijnen op 'normale varkensinfectieziekten' was er tot nu toe niet. De POV heeft het initiatief genomen om hierover wel meer gegevens op tafel te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer