Boeren Stroe willen wilde zwijnenhek

Boeren in de omgeving Stroe en Kootwijkerbroek op de Veluwe willen dat de provincie een belofte over een hek bij het nieuwe ecoduct Kootwijkerzand nakomt. Het nieuwe ecoduct over de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn werd vandaag geopend.

Boeren+Stroe+willen+wilde+zwijnenhek
© Nieuwe Oogst

Via een spandoek bij de toegangsweg naar de bijeenkomst waarbij het ecoduct geopend wordt, vragen de boeren aandacht voor hun zaak. Dirk Dekker van LTO Noord vindt het terecht dat de boeren actie ondernemen. 'Er zijn beloften gedaan die niet worden nagekomen. Logisch dat boeren van zich laten horen.'

Volgens LTO-bestuurder en akkerbouwer Jaap van Wenum uit Kootwijkerbroek is tijdens een informatiebijeenkomst in Garderen beloofd dat aan de zuidzijde van de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, vanaf het ecoduct tot aan de Houtbeekweg in Stroe, een hek zou komen. 'Dat is mij later door Staatsbosbeheer nogmaals telefonisch bevestigd. De plaatsing van dit hek is voor de boeren in Stroe en omgeving cruciaal omdat langs de spoordijk regelmatig wilde zwijnen het natuurgebied uitlopen en landbouwpercelen opgaan.'

Grasland omgewoeld

Van Wenum heeft zelf regelmatig 'ongenode gasten' op zijn land. Maar hij spreekt ook collega-boeren die overlast ondervinden van de wilde zwijnen. 'Deze winter is bij een collega weer veel grasland omgewoeld. De varkens worden vervolgens afgeschoten en dan is het weer even rustig. Maar wij zijn het zat om iedere keer achter de feiten aan te lopen. Een hek zou veel ellende besparen.'

Provincie Gelderland laat via een woordvoerder weten dat bij er bij provincie niks bekend is over een toezegging om een hek te plaatsen.

Spoorlijn

Faunapassage Kootwijkerzand bestaat uit een brede brug over de snelweg en een vijftien meter brede tunnel onder de spoorlijn door. ProRail, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer waren betrokken bij de realisatie van de passage voor wild op de Veluwe. Het is de bedoeling dat onder meer edelherten, wilde zwijnen, dassen, vleermuizen en boommarters de faunatunnel en het ecoduct gaan gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer