Brabant neemt extra maatregelen tegen wild zwijn

Provincie Noord-Brabant en de leden van de zwijnentafel in Heeze-Leende (waaronder ZLTO) zijn het eens geworden over een aanvullend pakket aan maatregelen om de wildezwijnenproblematiek in de regio aan te pakken.

Brabant+neemt+extra+maatregelen+tegen+wild+zwijn
© Nationale Beeldbank/ bb

Dat bleek uit een overleg dat burgemeester Verhoeven, voorzitter van de zwijnentafel Heeze-Leende, begin deze week had met gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Milieu en Water).

Binnenkort start een pilot met drukjacht. Daarbij worden wilde zwijnen op een rustige manier door een drijver verstoord, waardoor afschot door de jager effectiever en veiliger kan plaatsvinden.

Uitbreiding jachtmogelijkheden

Schade aan boerenland neemt nog altijd toe. Daarom pleit ZLTO al jaren voor uitbreiding van de jachtmogelijkheden. 'In Brabant geldt officieel een nulstand voor wilde zwijnen', zegt Leo van Velthoven, melkveehouder en ZLTO-bestuurslid van afdeling Groote Heide. 'Maar in de praktijk blijkt die niet te handhaven en is uitbreiding van de middelen noodzakelijk om grip te krijgen op de zwijnenpopulatie. Drukjacht is een van die middelen.'

• Lees ook: POV wil handhaving nulstand wilde zwijnen

Daarnaast komt er een pilot voor vereenvoudiging van de schadeafhandeling, bijvoorbeeld door collectieve schademelding, een idee van een groep boeren uit de regio om legeskosten laag te houden en het makkelijker te maken om schade te melden. Ook komt er een innovatiepotje, gevuld door de deelnemende partijen. Daaruit zouden nog nader vast te stellen maatregelen kunnen worden betaald, om schade door zwijnen te voorkomen. Het accent zou hierbij moeten liggen op preventie.

Breed scala aan middelen

Van Velthoven: 'Er is niet één standaardmethode. Elk gebied is anders en de dieren zijn slim en passen zich snel aan. Daarom is een breed scala aan middelen gewenst.'

Van den Hout wil onder een aantal voorwaarden aan deze pilots meewerken. 'De maatregelen mogen niet strijdig zijn met de wet Natuurbescherming en het meer generieke beleid van de provincie dan wel landelijke afspraken.' De Faunabeheereenheid brengt binnenkort advies uit voor aanpassing van het wildezwijnenbeheer in Noord-Brabant. 'De pilots zullen daarmee in lijn moeten zijn', aldus Van den Hout.

Zuidoost-Nederland heeft al jaren te maken met een onstuitbare instroom van zwijnen vanuit België en Duitsland. Om regionaal maatregelen te kunnen nemen, werden in 2015 zwijnentafels opgericht in Heeze-Leende, Gemert-Bakel en Asten. Daarin zijn gemeenten, ZLTO, jagers en natuurbeheerorganisaties vertegenwoordigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer