Waterbeheerders+breiden+maatregelen+uit
Nieuws
© Arie Storm

Waterbeheerders breiden maatregelen uit

Door het oplopende neerslagtekort zien waterbeheerders zich genoodzaakt in de komende dagen meer maatregelen te nemen. Dat heeft het Watermanagementcentrum Nederland woensdagavond bekendgemaakt.

De verwachting is dat het neerslagtekort in de komende week zal stijgen naar 289 millimeter. Een dergelijk neerslagtekort ligt hoger dan eind juli in het recordjaar 1976, meldt de Droogtemonitor van 25 juli.

De verwachting is dat de afvoer van de Rijn en de Maas de komende week licht gaat dalen omdat er in het stroomgebied nauwelijks neerslag wordt verwacht, maar het wel relatief warm blijft. Het neerslagtekort neemt hierdoor naar verwachting nog verder toe.

IJsselmeergebied

Het IJsselmeergebied en de Zeeuwse meren hebben nu nog een normaal waterpeil voor de tijd van het jaar. Om het waterpeil in het IJsselmeergebied op niveau te houden wordt waterschappen door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) geadviseerd om onttrekkingen tot het strikt noodzakelijke te beperken.

In gebieden in het oosten en zuiden van het land gelden al beregeningsverboden. Dinsdag werd dat ook het Wetterskip Fryslân een beregeningsverbod instelt voor overdag. Naar verwachting komen andere regio’s woensdag en donderdag met aanvullende maatregelen om de zoetwatervoorziening waar nodig te beschermen.

De door de waterschappen ingestelde beregeningsverboden zijn essentieel om voldoende water te behouden voor kwetsbare gewassen en natuur, aldus de LCW.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer