KNMI+verwacht+in+toekomst+meer+kans+op+droge+zomers
Nieuws
© DIRK HOL

KNMI verwacht in toekomst meer kans op droge zomers

De kans op droge zomers neemt sterker toe dan tot nu toe werd gedacht. Dat vermoeden heeft het KNMI uitgesproken naar aanleiding van een recente studie.

Eerder werden al twee scenario's gepubliceerd die voor Nederland aanzienlijk meer droogte laten zien in de toekomstige zomer. Dit naast twee scenario's die aangeven dat er niet veel minder regen gaat vallen.

Een nieuwe verkennende studie op basis van een fijnmaziger klimaatmodel wijst nu echter op meer uitdroging in de lente en zomer dan aanvankelijk werd verwacht. Een belangrijke oorzaak hiervan is een verandering in het luchtdrukpatroon in het voorjaar.

Hogedruk boven Nederland

Aan het eind van de 21e eeuw vertoont het fijnmazige model een hogere luchtdruk boven het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het hogedrukgebied zorgt voor meer zon en hogere temperaturen, waardoor meer water kan verdampen. Daarnaast valt er in het fijnmazige model minder neerslag, wat zorgt voor een meer continentaal klimaat.

Resultaat is een toename van de droogte gedurende de hele zomer. Het KNMI wijst er wel op dat de onzekerheden in deze resultaten groot zijn, de nieuwe berekeningen zijn nog maar met één enkel model zijn uitgevoerd. Wel geven ze een eerste aanwijzing dat droge zomers in de toekomst mogelijk nog droger worden.

De resultaten zullen worden betrokken in lopend onderzoek in aanloop van nieuwe klimaatscenario’s. Het KNMI verwacht die in 2021 te publiceren.

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer