Dreigende+voedseltekorten+door+toename+insecten
Nieuws
© Wageningen UR

Dreigende voedseltekorten door toename insecten

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van een toenemende druk van insecten voor de opbrengsten van voedingsgewassen.

De wetenschappers stellen dat door de klimaatverandering de schade door insecten in met name graangewassen substantieel groter zal zijn. Op termijn kan dat zelfs resulteren in voedseltekorten en ook sterk stijgende voedselprijzen. Afgelopen week publiceerde het wetenschappelijk magazine Science over het Amerikaanse onderzoek.

Via een groeimodel berekenden de onderzoekers dat per graad temperatuurstijging het verlies aan opbrengsten door insectenschade wereldwijd gemiddeld met 10 tot 25 procent toeneemt. Vooral in gematigde klimaatzones zijn de gevolgen in gewassen als tarwe, mais en rijst hiervan het grootst.

Hogere snelheid stofwisseling

De wetenschappers melden dat de klimaatverandering zorgt voor een toename van aantal schadelijke insecten, zoals onder meer bladluizen. Daarnaast zal elk afzonderlijk insect meer voedsel opnemen vanwege de hogere snelheid van hun stofwisseling door de hogere temperaturen. Graantelers zullen door de grotere insectendruk meer afhankelijk zijn van goede gewasbeschermingsmiddelen om hun gewas schoon te houden.

Volgens de Amerikaanse rekenmodellen kan onder Nederlandse omstandigheden het opbrengstverlies door insecten verdubbelen. De wetenschappers gaan dan uit van een scenario waarbij de gemiddelde temperaturen met twee graden Celsius stijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer