Duitse graanoogst lager dan binnenlandse consumptie

De Duitse graanoogst is dit jaar voor de eerste keer in lange tijd lager dan de binnenlandse consumptie. Deze conclusie trekt het Duitse Raiffeisenverband (DRV) op basis van de gemaakte inschatting.

Duitse+graanoogst+lager+dan+binnenlandse+consumptie
© DIRK HOL

Vanwege de extreme droogte van de afgelopen maanden verwacht de DRV een graanoogst van 36,3 miljoen ton. Dit is het laagste niveau sinds 1994.

Het zwakke resultaat over het voorgaande jaar van 45,6 miljoen ton wordt met een goede 20 procent onderschreden. Het langjarig gemiddelde van 47,9 miljoen ton is met bijna 25 procent gedaald.

Bevredigend

De oogst van graan en koolzaad is nu voltooid. De kwaliteiten zijn meestal goed tot bevredigend. De oogst van koolzaad komt naar verwachting uit op ongeveer 3,5 miljoen ton. Die lage oogstverwachting is gelijk aan vorige maand.

De opbrengst van wintertarwe is opnieuw naar beneden bijgesteld tot 19,3 miljoen ton, 20 procent minder dan vorig jaar. Wintergerst wordt geschat op iets minder dan 7,4 miljoen ton, 18 procent minder dan vorig jaar.

‘Maar consumenten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze al snel voor lege broodplanken staan. De toevoer naar de mondiale tarwemarkt blijft goed’, zegt graanmarktdeskundige Guido Seedler van het DRV.

Gebiedsgegevens

De huidige raming van de DRV is gebaseerd op de gebiedsgegevens van het Federale Bureau voor de Statistiek vanaf 2 augustus en eigen onderzoek. Deze oogstraming is de laatste van dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer