Minder+graan+door+vroege+afrijping
Nieuws
© Twan Wiermans

Minder graan door vroege afrijping

Zowel de agrarische coöperatie CZAV als Agrifirm hebben hun opbrengstverwachtingen voor tarwe en gerst naar beneden moeten bijstellen.

'De opbrengsten van de eerste tarwepartijen variëren van 8,5 tot 10 ton per hectare', vertelt verkoopleider Bram de Visser van CZAV. 'Af en toe komen we ook wel uitschieters tegen die richting 11 ton gaan.'

De Visser stelt dat de lagere opbrengsten vooral een gevolg zijn van de relatief late start van het groeiseizoen en nu de vroege afrijping. 'We zien in de praktijk dat door de droogte en hoge temperaturen, de korrelvulling niet altijd optimaal is geweest. Daardoor blijven de kilogramopbrengsten achter bij de verwachtingen.'

Grote spreiding in opbrengsten

De spreiding in opbrengsten tussen de partijen is groot, constateert De Visser. 'Kleigronden met vroeggezaaide graangewassen produceren duidelijk het beste. De droogtegevoelige gronden haal je er dit jaar als vanzelfsprekend goed uit.'

Aart den Bakker, afzetmanager granen bij Agrifirm, zegt over de omvang van de oogst dat het geen topjaar wordt. Ook hij noemt de snelle afrijping en hier en daar zelfs noodrijping als belangrijkste oorzaken voor de beneden gemiddelde opbrengsten. 'Maar het is nog vroeg. Het werkelijke beeld van deze oogst moet nog worden gevormd.'

Over de voortgang van de oogst zegt Den Bakker dat de wintergerst overal af is. In Limburg, Brabant en Zeeland rijden de dorsmachines al volop in de wintertarwe en zomergerst. Akkerbouwers in Flevoland hebben een behoorlijke start gemaakt met hun wintertarwe en ook in Groningen en Friesland zijn de eerste partijen tarwe ingenomen.

Weinig stress

'Eigenlijk verloopt de graanoogst tot dusver heel geleidelijk en is er weinig stress', zegt Den Bakker. 'De trajecten van afrijping van graanpercelen volgen elkaar mooi op, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het zaaimoment.'

Voor het Zuidwesten meldt De Visser dat van het totale graanareaal, dat is inclusief wintergerst, 25 procent inmiddels is geoogst. 'De oogst loopt gestaag door en zeker nog niet alle tarwepercelen zijn al afgerijpt. We krijgen nog steeds monsters binnen met 20 procent vocht.'

Over de kwaliteit van de ingenomen graanpartijen zijn zowel De Visser als Den Bakker heel positief. De Visser meldt hectolitergewichten voor tarwe die variëren van 78 tot 83 kilo. Den Bakker is daarnaast zeer te spreken over de eerste partijen brouwgerst. 'Prachtig droog spul, met mooie volgerstpercentages en eiwitgehaltes rond 10,5 procent. Een ideale grondstof voor brouwers en mouters.'

• Bekijk de marktprijzen van granen in Nederland

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer